Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Tím kuchárov a cukrárov SZKC bude reprezentovať slovenskú kuchyňu na svetovej súťaži v Luxemburgu.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov má pred sebou dôležitý test svojej akcieschopnosti a vyzretosti – účasť na jednej z dvoch najprestížnejších svetových súťaži kuchárov a cukrárov na svetovej úrovni “CULINARY WORLD CUP 2014„ , ktorá sa koná v rámci 12. ročníka veľtrhu gastronómie EXPOGAST Luxemburg 2014“.

Príprava na takú veľkú súťaž ako je svetový pohár vyžaduje veľa námahy, zamestná veľa ľudí a zaberie veľké množstvo ich voľného času.

Sme takmer pred bránami tejto veľkolepej gastronomickej udalosti. V našom národnom tíme preberáme posledné drobnosti a detaily. Tak ako príprava športovcov pred významnými športovými súťažami, aj príprava kuchárov pred súťažou na svetovej úrovni vyžaduje náročný tréning. Preto sa členovia národného tímu viackrát stretli a preberali detaily prípravy a zabezpečenia oboch súťažných úloh. Verte, že táto súťaž naozaj nie je jednoduchá aj vzhľadom na „súperov“ z ostatných členských krajín Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych zväzov – WACS.

Národný tím musí zvládnuť dve súťažné úlohy:
I. Program kulinárskeho a cukrárskeho umenia – studená kuchyňa:

a/ 4 rôzne typy Finger Foods pre 6 osôb, hmotnosť: medzi 10 g a 20 g každý

b/ 1 studená bufetová/slávnostná misa pre 8 osôb, ktorá s musí skladať z 3 druhov hlavnej
zložky, 3 druhov prílohy a šalátu

c/ 3 rôzne teplé predjedlá pre 1 osobu

d/ 1 lakto-ovo vegetariánske trojchodové menu pre 1 osobu (predjedlo teplé alebo studené, prezentované na studeno, hlavné jedlo, pripravené na teplo, prezentované na studeno,dezert
e/ 1 slávnostné menu pre 1 osobu, pozostávajúce z 5 chodov vrátane dezertu

Program umeleckého cukrárstva
a/ 1 cukrárska výstavná sculptúra – téma a materiál sú voľné ( výška: min. 60 cm a max. 100 cm)
b/4 rôzne dezerty, usporiadané ako jedna porcia
• 1 bezlepkový dezert
• 1 dezert s čokoládou ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert s ovocím ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert podľa voľného výberu tímu

c/ 1 misa / výber sladkých sušienok, čokolád a petit – fours (4 rôzne druhy pre 6 osôb = 24
kúskov o hmotnosti 6 – 14 g / kus

I. Program teplej kuchyne – Restaurant des nations
Zúčastnené národné tímy musia pripraviť 110 trojchodových menu: tak, aby návštevníci EXPOGAST 2014 Villeroy a Boch – mohli sledovať ich prípravu a proces varenia. Menu (podávané na samostatných tanieroch) budú podávané a predávané v Restaurant des Nations.

Slovenské národné menu:
Prejdedlo:
Filet zo zubáča, marinovaná zelenina, pošírovaný žĺtok, hráškové pyré, uhorková infúzia, pena

Hlavný chod:
Pomaly pečené kačacie prsia, zemiakové špagety s konfitom, žalúdok na paprike, foie gras, karfiolové pyré, pošírovaná zelenina, kačací jus

Dezert:
Čokoládový mousse s červeným ovocím , vanilkový krém s limetkovou penou , krehký jablkový koláčik s orechovým bezé, jahodová omáčka s čučoriedkami , čokoládová ozdoba.

Práve toto menu bolo predmetom ostatného predsúťažného tréningu, ktorý sa konal v Hotelovej akadémii v Bratislave na Mikovíniho ul. 1. Tréning dopadol veľmi dobre a potvrdil, že náš tím je na súťaž pripravený. Pozvaní hostia ohodnotili degustačné menu potleskom.

Národný tím sa na súťaž pripravuje v zložení:
Branislav Križan, kapitán tímu, šéfkuchár Hotel Matyšák *** Bratislava – kuchár
Marek Ort, šéfkuchár Reduta Restaurant Bratislava – kuchár
Marek Gajdoš, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb SDH 3 Prešov – kuchár
Jozef Hromjak, prezentačný kuchár spoločnosti Bidvest Slovakia – kuchár
Gabriel Kocák, majiteľ a šéfkuchár Reštaurácia Culinarium , Starý Smokovec – kuchár
Michal Konrád, šéfkuchár reštaurácia Fou Zoo Bratislava – kuchár
Adam Klas, zástupca šéfkuchára Hotel Matyšák Bratislava – kuchár
Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Púchov – cukrárka
Jindřich Novotný, majster odbornej výchovy SSOŠ podnikania EDUCO Slanic. Osada – cukrár
Michal Baniar, šéfcukrár spoločnosť AZ Agentúra Gerardin, Púchov – cukrár
Ivan Vozár – manager národného tímu

Z a podporu a výraznú pomoc pri príprave i účasti na súťaži ďakujeme generálnemu partnerovi SZKC- spoločnosti Zeleninári s .r. o Bratislava, spoločnosti BIDVEST Slovakia s.r.o Nové Mesto nad Váhom, spoločnosti LAPREMA Siladice , spoločnosti Víno Matyšák s.r.o Pezinok, spoločnosti ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava, spoločnosti Legiotour s.r.o Bratislava a vedeniu Hotelovej akadémie na Mikoviního ul. 1 Bratislava, bez ktorých by naša účasť na svetovom kulinárskom pohári nebola možná.

Predjedlo

Predledlo: Filet zo zubáča, marinovaná zelenina, pošírovaný žĺtok, hráškové pyré, uhorková infúzia, pena

Hlavny chod

Hlavný chod: Pomaly pečené kačacie prsia, zemiakové špagety s konfitom, žalúdok na paprike, foie gras, karfiolové pyré, pošírovaná zelenina, kačací jus

dezert 3

Dezert: Čokoládový mousse s červeným ovocím , vanilkový krém s limetkovou penou , krehký jablkový koláčik s orechovým bezé, jahodová omáčka s čučoriedkami , čokoládová ozdoba.

Pridaj komentár