Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Študenti zo stredných odborných škôl V 4-ky si merali sily v Rimavskej Sobote

Študenti zo stredných odborných škôl V 4-ky si merali sily v Rimavskej Sobote

Doslova a do písmena si 94 študentov z dvadsiatich stredných odborných škôl v rámci „V 4“ prišlo zmerať svoje sily, kreativitu či nápaditosť na 9. ročník Medzinárodného festivalu FOURFEST EUROAKADEMIK 2016 – Medzinárodné majstrovstvá v zručnosti v odboroch kuchár, čašník, barman, barista, somelier, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik.

Túto náročnú súťaž začiatkom júna 2016 pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja zorganizovala SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote.

Aká bola súťažná atmosféra ? Vďaka skúseným organizátorom úžasná, uvoľnená, pohodová. Aké boli úlohy, súťažiacich ?

Mladí kuchári pracovali pod skúseným okom kvalifikovaných odborníkov, certifikovaných na hodnotenie gastronomických súťaží síce na národnej úrovni, ale zato podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych asociácií – WACS. Richard Císar ako predseda komisie a , šéfkuchár banskobystrického hotela Dixon, Ján Michna – predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov SZKC a Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov veľmi pozorne sledovali celé dianie na stoloch improvizovaného súťažného štúdia. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť v časovom limite 45 minút pokrmy, ktorých hlavnou surovinou bola bravčová panenka.

Obchodní pracovníci kreovali súťažné stoly, ktoré boli tematický zamerané na najkrajšiu udalosť v živote rodičov – na narodenie dieťatka. Zaujímavo a nápadito zabalené darčeky boli naaranžované na stoloch , ktoré mali umocniť radosť z narodenia dievčatka alebo chlapčeka, princeznej alebo futbalistu. K hodnotiacim kritériám patrili nápaditosť, technika balenia , vystihnutie témy. Porota v zložení zástupcov z tímu Tesca, Jarmily Kurilovej, Nikolety Gescheitovej a Mgr. Márii Žiškovej zo SOŠ v Modrom Kameni, nemala vôbec ľahkú úlohu vybrať troch najlepších.

Kaderníci a kaderníčky súťažili v dvoch disciplínach : moderný pánsky účes a dámsky večerný účes určený na stužkovú slávnosť – drdol. Porotcovia – stylisti Pavol Závadský a Dávid Kuchčák zo štúdia krásy Pierot sledovali čistotu práce, módnosť, vypracovanie účesu, originalitu, oblečenie, celkový vzhľad.

Kozmetičkám súťažné pravidla stanovili tému : extravagantný make up na disco party. Porota, pozostávajúca z PaedDr. Kataríny Pivníkovej a stylistov Pavla Závadského a Dávida Kuchčáka, hodnotila kreatívnosť a zvládnutie témy, . detaily líčenia očí, pier, celkový dojem, čistotu prevedenia, správnu techniku a samozrejme zanechanie vlastného rukopisu Tváre modeliek sa pod rukami súťažiacich menili na nepoznanie. Neodmysliteľnou súčasťou tohto líčenia bolo používanie glitrov, ozdobných kamienkov, umelých mihalníc.

Súťažnou úlohou mladých baristov bolo v stanovenom časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Komisárov tu bolo hneď niekoľko druhov. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Na výsledok celkového hodnotenia malo vplyv aj vystupovanie mladých baristov, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom.

Čašníci sa pasovali s aranžovaním slávnostných tabúľ pre 2 osoby. Súťažné téma: „HOBY“ Súťažilo sa v dvojiciach a dvojíc bolo osem. Predsedom poroty bol popredný odborník , riaditeľ business hotela Astrum Laus v Leviciach Michal Fajín. Hodnotila sa úprava, elegancia, kreativita, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajoba. Téma ukázala naozaj širokú škálu stvárnenia, od cyklistiky, poľovníctva, folklóru, golfu, či námorníctva.

Súťaž odborníkov na chute, vône a na všetko, čo môže bar, vinotéka a kuchyňa ponúknuť – someliérov prebiehala v komornej atmosfére. V komornej atmosfére prebiehala súťaž someliérov. Mladí somelieri prezentovali znalosti o víne pri písaní testu, praktické zručnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Pretože someliérovi okrem hlbokých odborných vedomostí nesmie chýbať elegancia a príjemné vystupovanie, porota hodnotila aj túto stránku súťažiacich.. Odbornú hodnotiacu komisiu tvorili: vinárka Janka Ďuríková z Opatovskej Novej Vsi v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, Ing. Bodnár z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho a Bc. Silvia Zvarová zo SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci.

Veľkej popularite sa tešila súťaž barmanov, ku ktorej patrí show. Počas šiestich minút mali súťažiaci namiešať štyri výborné drinky. Estrádna sála, v ktorej súťaž prebiehala náhle ožila povzbudzovaním spolužiakov, divákov a rytmickou hudbou. Technickí porotcovia Ján Majoroš a Ladislav Doboš si všímali predovšetkým technické prevedenie, prípravu nápoja, presnosť pri dávkovaní jednotlivých ingrediencií, dodržanie časového limitu, dekoráciu, prezentáciu nápoja. Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia.

Medzinárodná súťaž juniorov – FOUR FEST 2016 splnila všetky atribúty, aby ju mohli nazývať slávnosťou a oslavou zručnosti a majstrovstva budúcich profesionálov vo svojom odbore. Tomu samozrejme zodpovedalo aj záverečné vyhodnotenie . Slávnostný punc mu dodal slovenský držiteľ americkej Grammy operný spevák Gustávov Beláček. Ocenenia za svoje výkony si súťažiaci prevzali z rúk riaditeľa SOŠ obchodu a služieb Jaroslava Bagačku, ktorý spolu so svojim kolektívom celú túto slávnosť pripravil naozaj na vysokej úrovni.

Tešíme sa na jubilejný 10. ročník.

Výsledková listina na stiahnutie: FOUR FEST 2016 – Vysledky

Zdroj fotiek: Rimava.sk, Michal Lichanec

Pridaj komentár