Tréning národného tímu kuchárov a cukrárov

Tréning národného tímu kuchárov a cukrárov

V Košiciach sa stretnú najlepší kuchári krajiny!

Vo štvrtok 28. mája sa v metropole východu stretnú členovia Národného teamu kuchárov a cukrárov. Sedmička najlepších majstrov kulinárskeho umenia na Slovensku odštartuje prípravu na súťaž IKA 2016 v Erfurte. Na prvom tréningu tohto druhu sa v DoubleTree by Hilton Košice zúčastní aj vyše sto Košičanov, ktorí priamo zhodnotia pripravené trojchodové menu.

„Reprezentovať našu krajinu na svetových gastronomických súťažiach je veľkou výzvou, ale aj zodpovednosťou. Chceme sa do Erfurtu náležite pripraviť a jednoznačne pomôcť nám v tom môžu práve hostia. Ich spätná väzba je pre nás nenahraditeľná,“ vyjadruje sa člen teamu a šéfkuchár DoubleTree by Hilton Košice Jozef Hromják. Práve v tomto hoteli a reštaurácii znamená názor hostí impulz pre stále vylepšovanie služieb.

Národný tím bude trénovať trojchodové menu pre 110 hostí. Je postavené tak, aby do istej miery kopírovalo tradičné suroviny, zámerom je, aby v ňom vynikli rozličné technologické úpravy a rôzne textúry. „Jedlá by mali byť chrumkavé, krémové aj šťavnaté, aby nenudili. Zároveň by mali vytvárať harmonický celok a od predjedla cez hlavné jedlo až po dezert gradovať,“ vysvetľuje Jozef Hromják.

Všetky tieto charakteristiky ohodnotia hostia pri predjedle – kreácii ľahko zaúdeného fileta ostrieža riečneho, marinovanej mušle sv. Jakuba, tvarohu, pošírovanej zeleniny, zeleninového želé, kôprového oleja a ihličia. Hlavný chod vytvorí národný tím z pomaly pečeného jahňacieho chrbta – majoránkovej fáše, pyré z čierneho korenia, konfitovaného cesnaku, krokety z ovčieho syra, zeleninovej galantíny, jahňacej demi glace. Sladkú bodku predstavuje maková zmrzlina, medovníkový prach, nepečený cheesecake s kôprom, malinová pena, lesné ovocie. Hostia sa tak stanú spoluautormi reprezentačného menu, pretože ich odporúčaniami sa národný tím bude riadiť pri ďalších tréningoch.

Porota na súťaži IKA 2016 v Erfurte ohodnotí pripravenosť kuchyne od navážania potravín, cez dodržiavanie technologických postupov a kalkulácií, samotnú prípravu jedla, atmosféru v kuchyni až po jednotnosť porcií pri výdaji.

„Príprava na súťaž je dlhodobým a tvorivým procesom. Som rád, že nám pri ňom pomôžu aj hostia. Verím, že to bude pre obe strany vysoko pozitívna skúsenosť,“ komentuje kapitán národného tímu Braňo Križan.

Spolu s ním do Košíc pricestuje aj Gabriel Kocák, Marek Ort, Marek Gajdoš, Jozefína Zaukolcová a Michal Baniar. Na minuloročnom svetovom kulinárskom pohári Expogast v Luxemburgu získal slovenský národný tím v silnej konkurencii svetovej špičky v kategóriách studená a teplá kuchyňa medailu v bronzovom pásme.

Partnermi podujatia sú spoločnosť generálny partner SZKC- METRO Cash & Carry SR s.r.o, spoločnosť BIDVEST Slovakia s.r.o a spoločnosť Víno Matyšák s.r.o.

Hotel DoubleTree by Hilton Košice je Trend Top hotelom 2015 v Košickom kraji, preto sa aj svojim lokálnym hosťom snaží prinášať stále inovatívne a premiérové podujatia. Hotelová reštaurácia Olive Tree sa špecializuje na prípravu tradičných surovín v originálnych kombináciách.

trening

Slovenčina Slovenčina English English