Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Úspech slovenských kuchárov a cukrárov na Svetovom kulinárskom pohári

Úspech slovenských kuchárov a cukrárov na Svetovom kulinárskom pohári

Hlavné mesto Luxemburského veľkovojvodstva sa v dňoch 22. -26. novembra 2014 zmenilo aj na hlavné mesto gastronómie a kulinárstva. Konal sa tu už 12 ročník Medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie „EXPOGAST Luxemburg 2014“, ktorého história sa začala písať už v roku 1972. Dnes tento veľtrh patrí k najvýznamnejším a najprestížnejším svetovým gastronomickým podujatiam pre profesionálov i laickú verejnosť.. Dvanásty ročník EXPOGAST Luxemburg otvoril svoje brány, aby na ploche 25 000 m², privítal 200 vystavovateľov z viac ako 20 krajín a 3000 kuchárov z 56 krajín 5 kontinentov našej planéty. Výstavné a kongresové centrum LUXEXPO Luxemburg bolo miestom stretnutia špičkovej gastronómie, špičkových výrobkov, surovín , technológie i zariadení orientovaných do potravinárskej a gastronomickej oblasti. Tento veľtrh je charakteristický rozsiahlym sprievodným programom s množstvom kulinárskych a gastronomických podujatí. Rozsiahlymi halami výstaviska počas piatich dní prešlo takmer 45 tisíc návštevníkov. v priestoroch „Reštaurácie národov“ a ďalších reštauračných priestoroch, bolo podaných 5 3OO menu. O význame tohto veľtrhu svedčí aj 141 akreditovaných novinárov z 32 krajín, medzi ktorými nechýbal slovenský časopis GASTRO, revue gastronómie a cestovného ruchu z Bratislavy.

Pred časom sme vás informovali, že bojovať na do tohto „svetového ringu“ chystá aj Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov. Dnes Vás chceme informovať, že okrem národného tímu sa súťaže zúčastnili aj ďalší naši členovia, ktorí súťažili v kategórii individuálnych súťažiacich.

V tomto roku sme na svetovom súťažnom ringu mali teda zástupcov v súťažných kategóriách „národné tímy“ , „individuálni súťažiaci – kuchárske umenie“ a „individuálni súťažiaci – cukrárska artistika“. Z nich najobtiažnejšia je vždy kategória „národné tímy“.

SZKC chce dať priestor viacerým odborníkom, dať šancu viacerým svojim členom vyskúšať si čo znamená bojovať na medzinárodnej úrovni, dať šancu mladým perspektívnym profesionálom. Z toho dôvodu inovujeme národný tím, ktorý obhajuje farby Slovenska. Aj keď niektorí členovia tímu z medzinárodných kuchárskych súbojov skúsenosti nemali, svojej úlohy sa zhostili nad očakávanie dobre. Slovenský národný tím na Svetovom kulinárskom pohári pracoval v zložení:

Braňo Križan – kapitán tímu:
šéfkuchár Hotela Matyšák*** Bratislava

Marek Ort
šéfkuchár Reštaurácia Reduta Bratislava

Marek Gajdoš
majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov

Gabiel Kocák
majiteľ a šéfkuchár Reštaurácia Culinárium Starý Smokovec

Jozef Hromjak
šéfkuchár Bidvest Slovakia s.r.o

Mgr. Jozefína Zaukolcová
majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Púchov – odbor cukrár

Jindřich Novotný
majster odbornej výchovy SSOŠ EDUCO Námestovo – Slanická osada – odbor cukrár

Michal Baniar
šéfcukrár spoločnosti AZ Agentúra – Gerardin Púchov,

Ivan Vozár
manažér tímu

Slovenský národný tím súťažil v kategórii teplá kuchyňa a v kategórii Súťažný výstavný stôl -Studený bufet.

I. Kategória teplá kuchyňa – Reštaurácia národov

Špeciality v rámci teplej kuchyne v „Reštaurácii národov“ boli pripravované v presklenenom kuchynskom štúdiu, ktoré bolo ako jedno z 8 kuchynských štúdii po celý deň obliehané divákmi z dvoch strán a hodnotiacimi komisármi z troch strán. O obľúbenosti slovenskej kuchyne svedčí aj skutočnosť, že naše menu bolo už dva dni pred súťažou úplne vypredané . Na prípravu 110 trojchodových menu mali súťažiaci vyhradený časový limit 6 hodín. Menu naaranžované na tanieroch bolo podávané v reštaurácii s kapacitou takmer 900 stoličiek od 18,00 do 21.30 hod. denne. Národný tím zvolil pre prezentáciu slovenskej kuchyne menu, ktoré malo u návštevníkov veľmi dobrú odozvu. A na čom si návštevníci pochutnávali v Reštaurácii národov?

Predledlo: Filet zo zubáča, marinovaná zelenina, pošírovaný žĺtok, hráškové pyré, uhorková infúzia, pena

Predjedlo

Hlavný chod: Pomaly pečené kačacie prsia, zemiakové špagety s konfitom, žalúdok na paprike, foie gras, karfiolové pyré, pošírovaná zelenina, kačací jus

Hlavny chod

Dezert: Čokoládový mousse s červeným ovocím , vanilkový krém s limetkovou penou, krehký jablkový koláčik s orechovým bezé, jahodová omáčka s čučoriedkami , čokoládová ozdoba.

dezert 3

II. Súťažná úloha Výstavný súťažný stôl
Na splnenie súťažnej úlohy – výstavu „Studený bufet“ mal kuchársky tím k dispozícii výstavný stôl s plochou 12 m². O tom, že pripraviť takýto stôl nie je jednoduché, svedčí viac ako 80 exponátov predstavených porote i návštevníkom.
Program kulinárskeho a cukrárskeho umenia – studená kuchyňa:
a/ 4 rôzne typy Finger Foods pre 6 osôb,
b/ 1 studená bufetová/slávnostná misa pre 8 osôb,skulpt 2.
c/ 3 rôzne teplé predjedlá pre 1 osobu
d/ 1 lakto-ovo vegetariánske trojchodové menu pre 1 osobu
e/ 1 slávnostné menu pre 1 osobu, pozostávajúce z 5 chodov vrátane dezertu

Program umeleckého cukrárstva
a/ 1 cukrárska výstavná sculptúra – téma a materiál sú voľné ( výška: min. 60 cm a max. 100 cm)
b/4 rôzne dezerty, usporiadané ako jedna porcia
• 1 bezlepkový dezert
• 1 dezert s čokoládou ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert s ovocím ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert podľa voľného výberu tímu
c/ 1 misa / výber sladkých sušienok, čokolád a petit – fours (4 rôzne druhy pre 6

Členmi slovenskej o výpravy okrem členov národného tímu boli aj individuálne súťažiaci :
• Mária Muráriková, z Trenčína, členka Bratislavského klubu SZKC
• Andrea Pribilincová z Nitry, členka Bratislavského klubu SZKC
• Peter Krištof z Prešova, člen Prešovského klubu SZKC, ktorému pomáhal Mgr. Dušan Bidleň

Po dlhých hodinách hodnotenia a ochutnávania hodnotiaca komisia oznámila výsledky najlepších z najlepších. Slovensko získalo:

DSCN8472x
Zlatú medailu
pani Andrea Pribilincová za exponát „Secesia“, kategória D2 cukrárska artistika

IMG_0807
Striebornú medailu
pani Mária Muráriková za exponát „SOS“, kategória D2 cukrárska artistika

DSC_0024
Striebornú medailu
pán Peter Krištof za kategóriu kuchárske umenie

Bronzovú medailu
národný tím za kategóriu studená kuchyňa – Program kuchárskeho a cukrárskeho umenia

Bronzovú medailu
národný tím za kategóriu teplá kuchyňa – Reštaurácia národov

Slávnostným ceremoniálom vyhlásenia výsledkov gastronomickej súťaže „CULINARY WORLD CUP 2014 „ v kategórii teplá kuchyňa bol 12. ročník Medzinárodného veľtrhu gastronómie EXPOGAST Luxemburg 2014, za prítomnosti jeho kráľovskej výsosti Guillaume, korunného princa Luxemburgu, ukončený.

Ďakujeme všetkým členom výpravy za vynikajúcu prezentáciu slovenskej gastronómie, reprezentáciu všetkých slovenských kuchárov a cukrárov, osobný prístup k súťaži, kedy bolo veľakrát potrebné osobné nasadenie a vo finále súťaže aj veľa síl . Všetkým členom patrí náš veľký obdiv.

Osobitne chceme poďakovať našim partnerom a sponzorom, ktorí pri nás stáli počas celého obdobia prípravy a poskytli nám tak potrebné prostriedky i suroviny, aby sme Slovensko mohli reprezentovať.

Za podporu a výraznú pomoc pri príprave i účasti na súťaži ďakujeme generálnemu partnerovi SZKC- spoločnosti Zeleninári s .r. o Bratislava, spoločnosti BIDVEST Slovakia s.r.o Nové Mesto nad Váhom, spoločnosti LAPREMA Siladice, spoločnosti Víno Matyšák s.r.o Pezinok, spoločnosti ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava, spoločnosti Legiotour s.r.o Bratislava, Slovenskej agentúre pre cestovný ruch a vedeniu Hotelovej akadémie na Mikoviního ul. 1 Bratislava, bez ktorých by naša účasť na svetovom kulinárskom pohári nebola možná.

Viac fotiek nájdete vo fotogalérií. Fotograf: Tomáš Jakab

Pridaj komentár