Už po ôsmy krát kuchári a cukrári oslávili sviatok svojho patróna

Už po ôsmy krát kuchári a cukrári oslávili sviatok svojho patróna

Už po ôsmy krát sa bratislavské Hlavné námestie rozjasnilo od bielych kuchárskych uniforiem a rozvoňalo neskutočne príťažlivými vôňami. V sobotu 9. augusta 2014 totiž Bratislavský klub kuchárov a cukrárov SZKC v spolupráci s Magistrátom Hl. mesta SR Bratislavy a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom opäť organizoval oslavu venovanú svojmu patrónovi Sv. Vavrincovi.

Sv. Vavrinec si tento krát na svojej oslave dal naozaj záležať a zabezpečil prekrásne letné počasie. Kuchári – členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, členovia Klubu cukrárov SZKC z Púchova a partnerské organizácie SZKC zo Stredného a západného Slovenska. Kuchári ponúkali typické slovenské strapačky s kyslou kapustou a opraženou údenou slaninkou, zeleninové rolády, kotlíkový guľáš, kuracie a bravčové mäso upravené na viacero spôsobov. Mladým návštevníkom vyšli v ústrety ponukou „hamburgerov s morčacím mäsom“, z príloh zaujala najmä málo známa príloha burgur, lúpaná obilnina, ktorá sa pripravuje na spôsob ryže. Okrem kuchárov a cukrárov zo SZKC na oslave sa aktívne zúčastnil generálny partner SZKC – spoločnosť ZELENINÁRI s.r.o Bratislava so svojou ponukou zameranou na letné obdobie, ponukou ovocia, neuveriteľne lahodnými fresh nápojmi a prekvapivo aj chutnými zeleninovými špízmi. V ponuke partnerských spoločností Bidvest Slovakia s.r.o a Bonduelle Food Service, ktorých prezentační kuchári túto slávnosť už po 8 rokov verne sprevádzajú, bola lahodná dusená zelenina, zeleninové prílohy, ryba a kačka v modernej úprave. Prezentovali taktiež zeleninu konzervovanú novým spôsobom vapeur – spracované na pare. Úspech z minulých rokov si zopakovali „sladké potešenia“ z produkcie AZ Agentúry Púchov, na ktorých výrobu bola použitá belgická čokoláda Gerardin. Dá sa povedať, že čokoládovú fontánu z ktorej tiekla belgická čokoláda zn. CALLEBAUT , ktorú na oslavu už 8 rokov zabezpečuje spoločnosť ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava, návštevníci opäť „, vychutnali„ do poslednej kvapky. Chute návštevníkov, ktorí milujú cesnak, ale majú problém s jeho prenikavou vôňou, uspokojila ponuka spoločnosti Benny s.r.o , Banská Bystrica, ktorá mala v ponuke rôzne druhy ochuteného lahodného cesnaku, zbaveného typickej vône. K príjemnému stolovaniu patrí aj pekne prestretý stôl. Ako na to, prezradila spoločnosť Belistar Bratislava, ktorá okrem tejto komodity ponúkala aj produkty zdravej výživy, okrem iného kávu s pridaním huby Ganoderma, ktorá pomáha odkysľovať organizmus. Nováčikom na „Oslave“ bola Pekáreň Pachner Bratislava – Patrónka. Pri ich ponuke si najmä starší návštevníci zaspomínali na „Karlovarské rožky“, bosniaky, praclíky, tvarohové a makové štrúdle . V ponuke však mali aj viacero druhov chutného chleba , či slaných tyčiniek. Ďalším nováčikom bola spoločnosť LACTALIS Slovakia s.r.o, ktorá usporiadala degustáciu francúzskych syrov PRESIDENT, kozích syrov, Mozarelli zn. Galbani, a kyslo mliečnych výrobkov kunínskej mliekarne a iné. Smäd návštevníkov okrem fresh nápojov spoločnosti ZELENINÁRI pomáhali zaháňať vína z produkcie spoločnosti Víno Matyšák Pezinok a pivo spoločnosti STUPAVÁR Stupava. Všetci mali naozaj plné ruky práce, aby uspokojili chute prítomných návštevníkov.


Autor fotografie: Rastislav Polák

Návštevnosť akcie, ktorá sa koná na voľnom priestore a „ pod holým nebom“ veľmi ovplyvňuje počasie. Musíme konštatovať, že návštevnosť tohto roku bola o niečo nižšia ako po minulé roky, čo paradoxne bolo spôsobené veľmi pekným, slnečným počasím a dennou teplotou pohybujúcou sa okolo 32°C. Aj napriek prekrásnemu počasiu, lákajúcemu hlavne k vodným plochám a bazénom sa Hlavné námestie hemžilo návštevníkmi. Boli medzi nimi nielen bratislavčania, ale aj návštevníci zo Slovenska a zahraniční turisti. Prišla laická ale aj odborná verejnosť .Na početnosť návštevníkov sa nemožno sťažovať. Určiť ich presný počet vzhľadom na charakter akcie , konanej na voľnom priestranstve a pod „holým nebom“ nie je možné, Dá sa len dedukovať z počtu podaných jedál, nápojov a pod. V tomto roku bolo podaných viac ako 1500 porcií jedál. K tomu ešte produkty spolupracujúcich spoločností a partnerov. Oslavu Sv. Vavrinca 2014 teda možno považovať za veľmi úspešnú akciu SZKC. Pre návštevníkov máme ešte jednu dobrú správu: Ak Vám produkty chutili a opomenuli ste si poznačiť kontakty, neváhajte navštíviť web stránku SZKC: www.szkc.sk, kde nájdete priame linky na takmer všetkých zúčastnených dodávateľov.


Autor fotografie: Rastislav Polák

Partnerom a spoluorganizátorom ďakujeme a dúfame v ich podporu aj do budúcnosti a už teraz sa tešíme na návštevníkov „Osláv Sv. Vavrinca 2015“.

Ing. Zuzana Dúžeková – generálna tajomníčka SZKC

Fotogaléria z Oslavy sv. Vavrinca 2014

Slovenčina Slovenčina English English