Na Banskobystrickom GASTRO CUPe 2017 si merali sily kuchári aj cukrári

Na Banskobystrickom GASTRO CUPe 2017 si merali sily kuchári aj cukrári

Banskobystrický klub SZKC veľmi úspešne zorganizoval už 3. ročník gastronomickej súťaže Banskobystrický CUP, ktorý sa konal v priestoroch banskobystrického hotela LUX*** v dňoch 10. a 11. marca 2017. Súťaž bola určená pre kuchárov a cukrárov, juniorov i seniorov.

Požiadavky na vedomosti a zručnosti gastronomických odborníkov sa neustále a rýchlo menia. Kuchár či cukrár, si musia neustále prehlbovať a rozširovať svoje vedomosti a zručnosti. Významnú úlohu v tomto smere zohrávajú súťaže odbornosti. Pomáhajú neustále zvyšovať štandardy kulinárskej dokonalosti. Neexistuje lepší spôsob, ako zdokonaliť svoje remeslo, než tým, že svoje zručnosti a znalosti kuchári, cukrári a čašníci otestujú v konkurenčnom formáte.

Súťažnou úlohou Banskobystrického CUP-u 2017 „varenie na živo“ pre odbor kuchár bolo filetovanie ryby „ sumček africký “ TRIM E (filet bez kože) a následne pripravenie 2 porcií súťažného jedla. Úlohu bolo treba splniť v časovom limite 60 minút.

IMG_6248

Cukrári v kategórii „pečenie na živo“ mali v časovom limite 60 minút pripraviť 2 porcie tanierového dezertu s ľubovoľným surovinovým zložením a povinnou surovinou – belgickou čokoládou značky Callebaut . V kategórii súťažný výstavný stôl si mohli cukrári vybrať jednu z dvoch možností: prípravu tanierového dezertu alebo misu so sladkým pečivom alebo čokoládové petit fours alebo friandises ) minimálne 4 druhy po 5 kusov ( 10 – 15g/ ks ) s jedlou dekoráciou zodpovedajúcou téme „Sladká jar„.

Zárukou objektívnosti hodnotenia súťažných exponátov a práce súťažiacich bola komisia hodnotiaca podľa kritérií svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS, zložená z renomovaných a certifikovaných hodnotiteľov pre súťaže organizované na území SR: Ivan Vozár, Ing. Václav Forman a Ján Košťálik pre kategóriu kuchár senior , Václav Forman, Ivan Vozár a Peter Bracho pre odbor kuchár junior a Mgr. J. Zaukolcová, Ing. Václav Forman a Michal Baniar pre odbor cukrár. Na čele komisii stál pán Ing. Václav Forman, certifikovaný WACS hodnotiteľ pre hodnotenie svetových súťaži WACS. Skúseným očiam komisárov neušiel žiadny detail.

Výsledkom bol prísny ale spravodlivý verdikt. Hodnotila sa správnosť kalkulácie súťažných exponátov, dodržiavanie prísnych hygienických požiadaviek , odborné zručnosti, invencia, vzhľad a spôsob servírovania jedla. Najvyšší dôraz sa však kládol na chuť jedál a cukrárskych výrobkov. Hodnotilo sa podľa kritérií Svetovej organizácie WACS, v troch pásmach: zlaté pásmo 90 – 100 bodov, strieborné pásmo 76 – 89 bodov, bronzové pásmo 60 – 75 bodov, diplom 20 – 59 bodov.

IMG_6043

O príjemnú a priateľskú súťažnú atmosféru sa postarali aj partneri SZKC Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov: METRO Cash & Carry, generálny partner SZKC, spoločnosť ACCOM B. Bystrica, spoločnosť DEBIC, Hotel LUX***B. Bystrica, spoločnosť La Lorraine- generálny partner súťaže, spoločnosť A-Z GASTRO B. Bystrica – hlavný dodávateľ kuchynskej technológie, spoločnosť FAGOR, spoločnosť Robot Coupe, spoločnosť Talianska káva s.r.o B. Bystrica, spoločnosť Zepter Medical, spoločnosť McCain, spoločnosť Profi kuchár B. Bystrica, spoločnosť Vybrané vína Bratislava. Stredná odborná škola obchodu a služieb B. Bystrica

Všetkým úprimne ďakujeme za pomoc a podporu a veríme v zachovanie priazne aj naďalej.

Výsledky súťaže sú uvedené v prílohe na stiahnutie: Výsledková listina BB GASTRO CUP 2017

Viac fotografií bude uverejnených vo fotogalérii v priebehu niekoľkých dní.

Slovenčina Slovenčina English English