Každý rok 20. októbra oslavujeme Medzinárodný deň kuchárov. Profesia kuchára je jednou z najstarších na svete a jej dopyt neustále lámal rekordy. Nie je prekvapením, že majstri kulinárskeho umenia majú svoj vlastný dátum na oslavu profesionálnych zručností.
Profesionálny sviatok pre všetkých kuchárov sveta založila v roku 2004 Svetová asociácia kulinárskych spoločností na návrh už zosnulého šéfkuchára a exprezidenta WACS Billa Gallaghera.
Je to relatívne mladý sviatok., no za ten čas sa mu podarilo získať u kuchárov a cukrárov značnú obľubu. Podarilo sa získať cenné skúsenosti, naučiť sa využívať vlastnú fantáziu pri varení, uvedomiť si dôležitosť povolania kuchára a stať sa aj svedkom nových rekordov.
Oslava kulinárskych zručností pracovníkov v cateringu sa každoročne koná vo viac ako 100 krajinách sveta. Deň kuchárov je skvelou príležitosťou pre kulinárskych špecialistov z celého sveta nielen predviesť najnovší vývoj v odbore, techniku používania kuchynského náčinia, vlastnú zručnosť a všeobecnú profesionalitu, ale aj ukázať celému svetu, že varenie nie je len chutné jedlo, ale celé umenie naplnené dušou šéfkuchára, v ktorom hrá úlohu skutočného dirigenta. Jeho talent dokáže vytvárať doteraz nevídané symfónie chutí a rozptyl vôní, vychovať skutočných labužníkov a urobiť veľa potešenia aj tým najskeptickejším jedákom
Medzinárodný deň kuchárov je oslavou našej ušľachtilej profesie, pričom vždy pamätajme na to, že je našou povinnosťou odovzdať naše znalosti a kulinárske zručnosti ďalšej generácii šéfkuchárov a to s pocitom hrdosti ´´
Chcem Vám kolegovia, pôsobiaci na Slovensku, ale aj po celom svete k tomuto sviatku zablahoželať. Zaželať Vám najmä zdravie, šťastie a úspech vo vašej ďalšej práci.
Vojto Artz, prezident SZKC