Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov
Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.
Členovia národného tímu kuchárov a cukrárov sú vybraní z najlepších odborníkov vo svojom odbore. Do tímu boli vybraní na základe svojich odborných znalosti a zručností, ktoré preukázali v praxi. Členmi tímu sú kuchári a cukrári pôsobiaci v regionálnych a odborných kluboch SZKC.
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC s veľkým úspechom pravidelne reprezentuje slovenskú gastronómiu i SZKC na medzinárodných kuchárskych a cukrárskych súťažiach Svetový kulinársky pohár „WORLD Cullinary CUP“ – Expogast Luxemburg a „IKA Erfurt“ – Olympiáda kuchárov.
História národného tmu SZKC sa začala písať v roku 2000, kedy po prvý krát sa Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC zúčastnil na medzinárodnej súťaži „ Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2000“ v Erfurte.
Výsledky doterajšieho pôsobenia národného tímu:
- 2000 IKA Erfurt diplom za účasť
- 2002 Expogast strieborná medaila
- 2004 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
- 2006 Expogast bronzová medaila
- 2008 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
- 2010 Expogast 2 strieborné medaily
- 2012 IKA Erfurt bronzová medaila
- 2014 Expogast Luxemburg, 2 bronzové medaily
- 2016 IKA Erfurt, bronzová medaila
V súčasnosti sa na účasť na Svetový kulinársky pohár EXPOOGAST Luxemburg 2018 pripravuje Slovenský národný tím v tomto zložení:
- Branislav Križan, kapitán tímu – šéfkuchár Hotel Matyšák *** Bratislava
- Marek Ort, kuchár – šéfkuchár reštaurácia Reduta Bratislava
- Marek Gajdoš, kuchár – MOV SOŠ obchodu a služieb SDH3 Prešov
- Gabriel Kocák, kuchár náhradník – šékuchár a majiteľ reštaurácie Cullinárium St. Smokovec
- Jozef Hromják, kuchár – šéfkuchár Bidvest Slovakia
- Jozefína Zaukolcová, cukrárka – MOV SOU obchodu a služieb Púchov
- Peter Kara, kuchár náhradník – zást. šéfkuchára Hotel Matyšák *** Bratislava
- František Krankota, kuchár náhradník – MOV SOŠ obchodu a služieb SDH3 Prešov
- Michal Baniar, cukrár náhradník – šéfcukrár fy AZ Agentúra – Gerardin Púchov
- Ivan Vozár manažér tímu
Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov
Historicky po prvý krát sa na Svetovom kulinárskom pohári „World Culinary CUP Expogast Luxemburg 2018 premiérovo predstaví aj Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov.
Slovenský národní juniorský tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou SZKC , ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj modernej gastronómie.
Členovia tímu sú vybraní z najlepších a v tuzemských i zahraničných súťažiach mladých ľudí – juniorov do 21 rokov, kde získali popredné medailové umiestnenia.
Do svetového ringu mladých kuchárov a cukrárov za Slovensko nastúpia v tomto zložení:
• Daniel Melicherik, kapitán tímu
Kuchári:
• Ladislav Samuel Veselský, Hotelová akadémia Mikovíniho 1 Bratislava
• Matej Granec, Penzión Ranč Šenkvice
• Erika Rajtuková, SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota
• Petra Furmanová, SOŠ hotelových služieb a dopravy Lučenec
• Marek Baksa (náhradník), Hotelová akadémia Mikovíniho 1 Bratislava
• Dávid Ruml (náhradník), SOŠ spoloč. stravov. Žilina
Cukrári:
• Alena Pažitná, SOŠ obchodu a služieb Púchov
• Kristína Bačíková (náhrad.), SOŠ hotel. Služieb a obchodu Zvolen
• Mgr. Jozef Baránek, manažér tímu