Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

MAČANKA 2019 – vyhodnotenie

MAČANKA 2019 – vyhodnotenie

SÚŤAŽ VO VARENÍ ŠARIŠSKEJ „MAČANKY“ SA KONÁ UŽ TRADIČNE V RÁMCI OSLÁV DNI MESTA PREŠOV. Gastronomické podujatie, ktoré organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Prešov, je súčasťou Dní mesta Prešov už štyri roky.

Je oslavou „mačanky“ – šarišského jedla, ktoré, ako sa vraví,nemá recept, pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Aj preto je súťaž vo varení tohto jedla zaujímavým rébusom, kde rozhodujú individuálne chute.

V Prešove preto o víťazovi rozhodujú nielen odborníci, ale možnosť ovplyvniť poradie majú aj laici z radov verejnosti.

Úlohou každého súťažiaceho kuchára bolo pripraviť päť litrov mačanky, kde sa hodnotila konzistencia, farba a chuť. Súťaž hodnotila porota zložená z profesionálnych kuchárov a následne aj verejnosť – keď každý hodnotiaci laik dostal tri žetóny, a po ochutnaní všetkých súťažných mačaniek, ich pridelil trom podľa neho najchutnejším mačankam.

V tohtoročnom ročníku bol rekordný počet súťažiacich – až 22, od Michaloviec až po Tatry.

Odborná porota v zložení Marián Pšak, Marián Miščík a Ing. Anton Kubík sa vo svojom hodnotení zhodla na poradí:

  1. p. Paľa Matúš ( Vývarovňa u Šotíka Prešov)
  2. p. Čech Samuel (Stredná odborná škola gastronómie a služieb SDH 3, Prešov)
  3. p. Gáll Ján (Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov)

Výsledky laickej poroty priniesli toto umiestnenie:

  1. p. Gombárová Svetlana (Školská jedáleň pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov)
  2. p. Kurták Dávid (Súkromná SOŠ Michalovce)
  3. p. Paľa Matúš ( Vývarovňa u Šotíka Prešov)

Ďakujeme všetkým účastníkom a tešíme sa na ďalší 5.ročník Mačanka 2020.

Pridaj komentár