Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

Po prvý krát v histórii bude mať Slovensko svoje zastúpenie na svetovom finále elitnej kulinárskej súťaže Global Chefs Challenge

Počas troch dní od 16. do 18. februára 2025 v talianskom Rimini súťažili najtalentovanejší kuchári a cukrári z celej Európy na “ Európskom Grand Prix 2025 / Global Chefs Challenge“ – európske regionálne semifinále

Podujatie sa konalo počas Medzinárodného veľtrhu „Beer&Food Attraction“ na výstavisku Rimini Expo Centre. Stretli sa tu najzručnejší európski kulinárski profesionáli. Počas celej súťaže špičkoví šéfkuchári a cukrári predviedli svoje odborné znalosti v štyroch kategóriách: Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge a Global Vegan Chefs Challenge. Súťažiaci bojovali o prestížnu príležitosť postúpiť do finále Global Chefs Challenge, ktoré sa uskutoční v roku 2026 na Kongrese Svetovej organizácie kuchárskych spolkov Worldchefs- WACS Worldchefs Congres & Expo vo Walese. Za každý región do finálového kola postúpili u kuchárov seniorov dva tímy u ostatných kategórií jeden tím.

Jednotlivé členské národné asociácie Worldchefs WACS z celej Európy vyslali do gastronomického ringu svoje najlepších kuchárov a cukrárov. Za Strednú, Južnú a Severnú Európu sa tu zišlo 18 tímov kuchárov seniorov, 14 kuchárov juniorov a 11 tímov cukrárov seniorov z Talianska, Francúzska, Srbska, Albánska, Lotyšska, Chorvátska, Islandu, Rumunska, Holandska, Švédska, Nórska, Čiernej Hory, Estónska, Česka, Maďarska, Dánska, Portugalska, Anglicka a Cypru.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal svoje želiezka v troch kategóriách. Súperili sme v kategórii kuchár senior, kuchár junior a cukrár senior. A súťažili sme veľmi úspešne. Tím kuchárov seniorov – šéfkuchár Andrej Róth, člen národného tímu kuchárov a cukrárov SZKC s asistentom Alexom Beerom nám urobil veľkú radosť, keď získal striebornú medailu a po prvý krát v histórii SZKC sa prebojoval na svetové finále vo Walese.

Andrej Róth, šéfkuchár Residence hotel**** Donovaly a jeho pomocník Alex Beer z rezortu VILLA SANDY Košice , predviedol mimoriadny výkon, za ktorý zaslúžene získali druhé miesto v regióne Stredná Európa, čím Slovensku zabezpečil postup na svetové finále Global Chefs Challenge.

Talentovaná mladá kuchárka Alexandra Krajčovičová zabojovala v kategórii kuchár junior, predviedla precíznu prácu , získala diplom a obsadila druhé miesto v regióne Stredná Európa. Po súťaži odchádza zo Slovenska zbierať nové skúsenosti do trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie v Antverpách. Veríme, že po jej návrate späť na Slovensko, budú jej skúsenosti veľkým prínosom pre rozvoj slovenskej gastronómie a pohostinstva.

Obaja súťažiaci v odbore kuchár sa na súťaž pripravovali pod vedením Jozefa Hromjaka, kapitána Národného tímu kuchárov a cukrárov SZKC

Zručnosť našich cukrárov na súťaži obhajoval  Mgr. Karol Tarr, ktorý na Slovensku riadi vlastnú cukrársku prevádzku vo Vrábľoch, je lektorom Gastro akadémie a intenzívne sa začal venovať aj odboru pekár. Jeho pomocníkom bol veľmi zručný a zapálený mladý cukrár Tomáš Olajos , študent SOŠ potravinárskej na Cabajskej ul. v Nitre. Ich výkon bol hodnotiacimi komisármi ohodnotený bronzovou medailou a vynikajúcim tretím miestom v regióne Stredná Európa. Prípravu na súťaž si pod palec zobrala MOV Katarína Vykoukalová zo SOŠ potravinárskej v Nitre

Podmienky a súťažnú pôdu si bola otestovať aj Petra Tóthová, ktorá bola účastníčkou „Šampionátu cukrárov Talianskeho zväzu kuchárov“. Odniesla si ocenenie a pozvanie na budúci ročník šampionátu.

Súťaž v Rimini bola pre všetkých súťažiacich nesmierne náročná, ale zároveň určite obohacujúca. Hodnotilo sa veľa aspektov – príprava pracoviska, hygiena, čas, chuť, textúra, farebnosť, vyváženosť chutí, použité suroviny, technológie spracovania, udržateľnosť, kreativita ,úprava a prezentácia jedla či dezertu na tanieri a ďalšie.

Slovenské súťažné tímy preukázali odhodlanie a výnimočné schopnosti. Úspech, ktorý dosiahli je potvrdením, že tvrdou prácou a oddanosťou kulinárskemu umeniu možno docieliť úspech a uznanie. Ich výsledky potvrdzujú, že slovenská gastronómia má čo ponúknuť a je konkurencie schopná aj na medzinárodnej úrovni.

Všetci súťažiaci išli do súťaže s plným nasadením a v súťažnom ringu vydali zo seba maximum a dosiahli naozaj krásne výsledky. Veľmi nás potešilo, že aj napriek dosť veľkej vzdialenosti mali naši súťažiaci svoj „fanklub“. Prišli ich podporiť zástupcovia SOŠ Nitra pani Ing. Iveta Kapusníková, Katarína Vykoukalová a Mgr. Ondrej Pinter , ale aj známa porotkyňa relácie Pečie celé Slovensko Petra Tóthová , tak ako aj členovia Klubu Národný tím kuchárov a cukrárov SZKC predseda Jozef Hromjak a podpredseda klubu Ing. Branislav Kováč.

Za Slovenský zväz kuchárov a cukrárov sa zúčastnila Ing. Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka SZKC a Daniel Melicherik, ktorý tu veľmi úspešne už po druhý krát získaval hodnotiteľské ostrohy ako tieňový rozhodca na úrovni Worldchefs WACS a viedol si naozaj vynikajúco.

Z Rimini sme odchádzali j hrdí na našich kolegov. Patrí im naša vďaka a uznanie , tak ako aj všetkým partnerom a podporovateľom. Účasť na tejto prestížnej súťaži bola realizovaná s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Facebook
WhatsApp
Email
Print