Hlavné a najväčšie mesto Srbska Belehrad hostil špičky kuchárskych a cukrárskych asociácii z celej Európy. Práve tu, sa po dvoch rokoch, na pozvanie Srbskej kuchárskej asociácie , opäť stretli, na Európskej prezidentskej konferencii Worldchefs 2025 prezidenti národných kuchárskych a cukrárskych asociácii združených v svetovej organizácií kuchárskych spolkov Worldchefs
Účastníkov hostil hotel Crowne Plazza a jedno z piatich najväčších kongresových centier v Európy SAVA CENTAR Belehrad. Práve v tomto kongresovom centre sa v dňoch 10. – 12. októbra 2025 konalo stretnutie prezidentov s veľmi dôležitými bodmi programu.
Celkovo sa na kongrese prezentovalo 80 účastníkov z 20 krajín Európy, medzi nimi aj Slovensko. Slovenský zväz kuchárov a cukrárov reprezentovala generálna tajomníčka Zväzu Ing. Zuzana Dúžeková a členka SZKC Mgr. Marta Rákociová, ktorá zároveň poskytla tlmočnícke služby na vysokej profesionálnej úrovni.
Program rokovania sa začal slávnostným privítaním účastníkov v hoteli Crowne Plazza a pokračoval v Kongresovom centre SAVA CENTAR .
Na programe bolo viacero dôležitých a zaujímavých okruhov a tém, z ktorých najvyššiu diskusiu rozvinuli otázky týkajúce sa.
- Projektu udržateľnej gastronómie , s ktorého realizáciou sa počíta od mája 2026 do mája 2028 a bude akcentovať úlohu kuchára ako tvorcu politiky udržateľnej gastronómie. Počíta so zapojením ambasádorov projektu z jednotlivých členských krajín Worldchefs
- Príprava odporúčaní a priebehu Svetového dňa kuchárov 2025, zameraného na prácu s deťmi
- Vytvorenie Worldchefs Junior klubu, ktorý bude spolupracovať s junior klubmi jednotlivých členských krajín Worldchefs. Úlohou klubu bude pomáhať rozvíjať príležitosti pre kuchárova cukrárov juniorov
- Informácia o rozpracovaní prípravy na Svetový kongres Worldchefs v roku 2026 vo Wales , ktorého účasťou bude Finálové kolo súťaže Chefs Challenge 2026 a ktorý sa bude konať počas EXPO 2026 v máji 2026
- Nový revidovaný bodovací systém súťaží , určenie tieňových hodnotiteľov
- Semináre pre hodnotiteľov, spôsob prihlasovania , regionálna a kontinentálna úroveň hodnotiteľov
- Správa o činnosti Worldchefs komisií
- Organizovanie súťaže IKA v budúcnosti – na diskusiu, návrhy napr. cirkulácie miesta aj krajiny konania súťaže
- Organizovanie Európskeho semifinálového kola súťaže Global Chefs Challenge v budúcnosti.
Rokovanie viedli páni Neil Thompson, kontinentálny riaditeľ pre Severnú Európu, Mike Pansi, kontinentálny riaditeľ pre Strednú Európu a George Damianou , kontinentálny riaditeľ pre Južnú Európu .
Naši hostitelia využili možnosť predstaviť svoju národnú kuchyňu. Pripravili pre účastníkov konferencie obed – zaujímavú prezentáciu zručnosti srbských kuchárov a cukrárov, kde boli veľmi zaujímavo prezentované gastronomické špeciality vrátane dezertov a nápojov reprezentujúce štyri regióny Srbska. V rámci sprievodného programu bola veľmi zaujímavá plavba loďou po rieke Sáve k sútoku s Dunajom a zároveň poskytovala priestor na neformálne kuloárne rokovania účastníkov.
Organizátori sa s účastníkmi rozlúčili slávnostným a veľkolepo zorganizovaním „ Gala večera “ s úžasnou prehliadkou srbských folklórnych skupín i malým koncertom študentov konzervatória. Súčasťou večera bola opäť prehliadka umenia srbských kuchárov a cukrárov. Podávali sa tradičné jedlá v modernej úprave ale aj jedlá a dezert prezentujúce modernú kuchyňu v kombinácii s lahodnými vínami.
Aj takýto program možno zaradiť k výmene dôležitých profesijných informácii a skúseností. Aj to je dôvod, pre ktorý je veľmi osožné a potrebné sa takýchto stretnutí zúčastňovať.
Kolegom zo Srbska ďakujeme za vytvorenie príjemnej rokovacej atmosféry a sprievodného programu kongresu.













































