Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

EXPOGAST 2018 – Z Luxemburgska sme priviezli bronz

EXPOGAST 2018 – Z Luxemburgska sme priviezli bronz

Hlavné mesto Luxemburského veľkovojvodstva  v dňoch 24. -28. novembra 2018 privítalo kuchárov a cukrárov 75 rôznych národovz piatich kontinentov sveta, ktorí prišli vzdať hold kuchárskemu a cukrárskemu umeniu na Medzinárodný  veľtrh potravinárstva a gastronómie „EXPOGAST Luxemburg 2018. Dnes tento veľtrh patrí k najvýznamnejším a najprestížnejším svetovým gastronomickýmpodujatiam pre profesionálov i laickú verejnosť.

Trinásty ročník EXPOGAST Luxemburg  priniesol rozsiahly sprievodný program s množstvom kulinárskych a gastronomických podujatí. Rozsiahlymi halami výstaviska o rozlohe 3 500 m² počas piatich dní prešlo   45 tisíc návštevníkov.

Najprestížnejšou aktivitou EXPOGAST-u je  svetový kulinársky pohár  „EXPOGAST Culinary World Cup“,ktorý je oficiálne považovaný za majstrovstva sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej  súťaži „IKA Erfurt“ je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete.

Aj tento rok organizátori pozvali svetovú gastronomickú špičku, aby predviedla  vzrušujúcu medzinárodnú show, kde v hlavnej úlohe. boli emócie.

Kuchárska elita z celého sveta prišla, aby si zmerala sily, invenciu, zručnosť, prezentovala národnú a regionálnu gastronómiu na svetovej úrovni a zároveň udala smer v kuchárskych trendoch. Viac ako 3000 kuchárov a cukrárovsa zišlo, aby predviedli svoje kuchárske a cukrárske umenie na najvyššej úrovni a súťažili v rôznych kategóriách „majstrovstiev sveta „ . Do“ gastronomického ringu“ vstupovali s napätím i nádejou . Ich snahou bolo presvedčiť 53 renomovaných kuchárov a cukrárov – členov hodnotiacich komisií o svojich kvalitách.

Organizátori pozvali 30 národných seniorských tímov, 15 juniorských národných tímov, 15 tímov v komunitnomstravovaní , ktoré súťažili v príprave svojich trojchodových menu. Počas piatich dní tak bolo podaných 5 200 kompletných trojchodových menu.

K národným tímom sa pripojili ďalšie tímy  ktoré súťažili o  región z ich krajiny a jednotlivci kuchári a cukrári špecialisti.

Kuchári a cukrári si sily merali v nasledovných kategóriách:

  • Národné kuchárske tímy seniorov
  • Národné kuchárske tímy juniorov
  • Regionálne kuchárske tímy
  • Jednotlivci – kuchári a cukrári
  • „D“ – Carving a práca a tvorba z iného druhu surovín

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov  sa na tejto súťaži zúčastnil už po siedmy krát. Po prvý krátsi sily  na tejto náročnej súťaži  zmeral aj  Slovenský národný juniorský tímkuchárov a cukrárov .   Na Slovensko sa tímy vrátili  so štyrmi bronzovými medailami.. Ďalšiu bronzovú medailu získal  regionálny tím „  Žilinský klub“  zložený z členov Žilinského klubu SZKC .

Slovenský národný tímna Svetovom kulinárskom  pohári  pracoval v zložení:

Braňo Križan –kapitán tímu – šéfkuchár luxusnej reštaurácie GLOBO Bratislava,

Marek Ort,  šéfkuchár  Bratislava, Mgr. Marek Gajdoš,majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov , Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE Košice

Mgr. Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu    a služieb Púchov– odbor cukrár, Mgr. František Krankota,  majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov, Michal Baniar, šéfcukrár Púchov, Ivan Vozár – manažér tímu

Slovenský juniorský národný pracoval v zložení:

Daniel Melicherik – kapitán tímu – šéfkuchár Bratislava,

Marek Baksa,kuchár reštaurácie GLOBO BratislavaMatej GranecGastroRex BratislavaErika Rajtuková,majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Rimavská   Patrik Stupňan,kuchár Bratislava,   Alena Pažitná,  SOŠ obchodu a služieb Púchov, Michal Mičo,Hotelová akadémia Žilina,  Kristína Bačíková,SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, Filip Krupár, SOŠ obochodu a služieb Žian nad Hronom, Mgr. Jozef Baránek – manažér tímu.

Ďakujeme všetkým členom výpravy za vynikajúcu prezentáciu slovenskej gastronómie,reprezentáciu všetkých slovenských kuchárov a cukrárov, osobný prístup k súťaži, kedy bolo veľakrát potrebné osobné nasadenie a vo finále súťaže aj veľa síl . Všetkým členom patrí náš veľký obdiv.

Osobitne chceme poďakovať našim partnerom a sponzorom,ktorí pri nás stáli počas celého obdobia prípravy a poskytli nám tak potrebné prostriedky i suroviny, aby sme Slovensko mohli reprezentovať.

Za podporu a výraznú pomocpri príprave i účasti na súťaži ďakujeme generálnemu partnerovi Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov –  spoločnosti NESTLÉ Slovensko s. r. o ,  spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko– generálnemu partnerovi SZKC, spoločnosti Senátor Banquet Bratislava, spoločnosti FAGOR GASTRO  CZ s.r.o, Praha , spoločnosti ZEDA s.r.o Gajary, spoločnosti A- Z GASTRO Banská Bystrica,  spoločnosti PRÉMIUM GASTROPraha, spoločnosti LUNYS,   spoločnosti LAPREMA Trnava,, spoločnosti Víno Matyšák s.r.o  Pezinok, spoločnosti ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava, spoločnosti Legiotour s.r.o Bratislava, vedeniu stredných odborných škôl obchodu a služieb v Púchove a Prešove – za veľkú ústretovosť pri príprave  tímov. Bez našich partnerov a sponzorov ich by   účasť kuchárskych a cukrárskych tímov na svetovom kulinárskom pohári nebola možná.

Pridaj komentár