Majster kuchár SR 2017/2018 – Vyhodnotenie

Majster kuchár SR 2017/2018 – Vyhodnotenie

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov usporiadal už III. ročník najprestížnejšej súťaže o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky . Stalo sa tak 28. 1. 2018 v rámci 25. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2018 v Bratislave.. Vo finálovom kole súťaže sa stretli traja súťažiaci. Tento rok odvahu na túto súťaž nabrali len členovia SZKC, aj keď dvere boli otvorené všetkým kuchárom a kuchárkam. Prišli, aby zabojovali o titul „Majster kuchár SR 2017/2018“.

Táto súťaž, svojimi propozíciami, podmienkami, zadaním,  atraktivitou a miestom usporiadania je najprestížnejšou súťažou kuchárov seniorov v Slovenskej republike. Zadanie spĺňa pravidlá pre súťaže, ktoré stanovuje WACS – Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťaže hodnotia len akreditovaní komisári WACS a SZKC , čo zaručuje vysokú objektivitu hodnotenia.

Záštitu nad súťažou prevzal Bc. Miroslav Kubec , Kontinentálny riaditeľ Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre Strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.

Generálnym partnerom súťaže už po tretí krát bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o.

Finále súťaže sa konalo v spoločnej expozícii SZKC, Metro Cash& Carry, FAGOR GASTRO CZ a A-Z Gastro Banská Bystrica.

Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:

1. Technická komisia
ktorá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.

Predsedom komisie bol pán Maroš Hruška, člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS, šéfkuchár v reštauráciách Angelina, , ktorá je vlajkovou loďou spoločnosti Press UP Entertainment, vlastniacej 25 rôznych reštaurácii., v írskom Dubline .
Členmi komisie boli: Jozef Hromják, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike, člen Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár reštaurácie ZORE Košice . Ďalším členom komisie bol Ivan Vozár, manažér Slovenského národnému tímu kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike.

2. Degustačná komisia
Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Súťažné jedlá boli komisii predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.
Predsedom komisie bol pán Vojto Artz, prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko.

Členmi komisie boli páni Ján Michna, predseda Banskobystrického klubu SZKC , certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike Tretím hodnotiacim komisárom bol Gabriel Kocák, člen Národného tímu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár Hotela Lomnia **** Tatranská Lonica.
Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS.

Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín, sami, bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými surovinou boli: JESETER celý chladený a KAČACIE PRSIA chladené.

Titul Majster kuchár SR 2017/2018 si vybojoval pán Andrej Róth, z Banskej Bystrice.

Jeho víťazné menu:


Predjedlo: Tartar z cukety, pínia, jeseter, sevruga, ponzu


Hlavný chod: Kačacie prsia, karfiol, čokoláda, višne, mandle


Dezert: Kapučíno s višňami

Na druhom mieste sa umiestnil pán Daniel MELICHERIK, šéfkuchár Hotel Holiday Inn Trnava

súťažné menu:
Predjedlo: Jemne zaúdený jeseter s variáciami hrášku, reďkovkou a citrónovým kaviárom
Hlavný chod: Kačacie prsia marinované s perníkovým korením, pripravené metódou
Sous – vide, s tekvicou, kuriatkami a chrumkavou foie gras
Dezert: Variácia hrušiek s čokoládou

Na treťom mieste sa umiestnil pán Ján Konečník, TOBB Restaurant s.r.o Stará Myjava

Súťažné menu:
Predjedlo: Pošírovaný jeseter, kôprový dip, pošírované prepeličie vajíčko
Hlavný chod: Kačacie prsia pečené na smrekovom ihličí s kapustovo slivkovým pyré, fritované v prepustenom masle, zemiakovo orechový nok, mäsovo vínový džús
Dezert: Pečené jablko s mrkvovým sorbetom a makovo gaštanovou drobenkou so škoricovým krémom

Vecné ceny do súťaže poskytli:
generálny partner SZKC  aj súťaže „Majster kuchár SR 2017/2018“ spoločnosť METRO Cash & Carry s.r.o, spoločnosť Robot Coupe, A-Z Gastro, Mirel Vratimov ČR, SZKC.

Slovenčina Slovenčina English English