V dňoch 4. – 7. októbra 2018 sa vo Veľtržnom areáli v Prahe – Letňanochkonal už 8. ročník Medzinárodného veľtrhu hotelového a reštauračného zariadenia , potravinárstva a gastronómie FOR GASTRO & HOTEL 2018, ktorého sa zúčastnili aj zástupcovia SZKC . Pre tých, ktorí veľtrh nenavštívili, alebo ho zatiaľ nepoznajú prinášame krátku reportáž. Tento špecializovaný odborný veľtrh zameraný predovšetkým na kontraktačné rokovania s tuzemskými i zahraničnými vystavovateľmi, výrobcami a obchodníkmi si už našiel pevné miesto na trhu .Každoročne poteší milovníkov dizajnu, profesionálov z gastronómie aj gurmánov. Tohtoročný veľtrh bol čo do rozsahu najväčší vo svojej osemročnej histórii. Výstavisko Letňany Praha privítalo takmer 600 vystavovateľov z 12 krajín , medzi nimi aj vystavovateľov zo Slovenska, ktorí prezentovali svoje služby , tovary a výrobky v 7 výstavných halách. Veľmi zaujímavý bol aj sprievodný program podujatia, v ktorom si na svoje mohli prísť HoReCa profesionáli, ale aj gurmáni.
Naša pozornosť bola zameraná najmä na gastronómiu a pracovné stretnutia. Expozícia partnerskej Asociácie kuchárov a cukrárov ČRbola prvým miestom, ktoré sme navštívili. Už tradične využívame možnosť stretnúť sa s kolegami a vzájomne sa informovať o novinkách a predebatovať aktivity, na ktorých by sme mohli vzájomne spolupracovať a podporiť sa. Navštívili sme expozíciu spoločnosti MAKRO Cash & Carry ČR, , ktorej dcérska spoločnosť METRO Cash &Carry SR je generálnym partnerom SZKC. Expozícia prinášala okrem ovocia a zeleniny naozaj širokú ponuku potravinárskeho sortimentu. Zo slovenských vystavovateľov sme navštívili výstavný stánok, v ktorom kráľovala farmárka z malej dedinky neďaleko Trnavy– Jarnej, pani Gabika ČechovičováAko volavka k jej stánku pôsobila neodolateľne rozvoniavajúca čerstvá maková štrúdľa, ktorú pani pripravovala priamo v stánku.
V expozíciu partnerskej spoločnosti FAGOR GASTRO CZ, nás privítal riaditeľ spoločnosti FAGOR GASTRO CZ so zastúpením pre ČR, SR a Maďarska pán Lukáš Seják. Spoločnosť ponúka integrálne riešenie pre sektor hotelov, pohostinstva a prádelníctva. Ich expozícia na veľtrhu bola rozsiahla a bohato navštevovaná najmä odborníkmi. Zaujala nás tu brilantná prezentácia možnosti a rôznorodosti využitia viacerých druhov veľkokuchynského technologického zariadenia, ktorú okrem odborných informácii technikov FAGOR GASTRO CZ, prakticky priamo pred návštevníkmi predvádzal veľmi nadaný šéfkuchár spoločnosti pán Petr Lindr prípravou jedál z hydiny, teľaciny a rýb. Jedlá boli nielen chuťovo úžasne dotiahnuté, ale mali aj výborný styling na tanieri.
Z pohľadu kuchárov nás zaujala aj expozícia spoločnosti Prémium Gastro Praha, v ktorej spolumajiteľ pán Petr Svejkovský s kolektívom ,okrem iného priamo prezentoval prípravu jedál na zariadení „ X-Oven “ (nová generácia pecí na drevené uhlie), ktorá zachováva autentickosť, chuť a arómu jedla. Jedlá a mäsa pripravené na tomto zariadení naozaj potvrdili toto tvrdenie.
Krátko sme sa zastavili aj v expozícii spoločnosti Nestle Česko s.r.o, kde nám pani Ing. Mirka Cupáková a Jiří Středa predstavili výrobky , ktoré distribuujú pod značkou „ CHEF “.
Zo sprievodného programu sme navštívili súťaž „Memoriál Jaromíra Sadílka o najlepší ťahaný závin. V tomto roku bol stanovená povinná suroviny jablko. Z tejto súťaže si cenu odniesla aj naša pani Gabika Čechovičová, ktorej srdečne aj touto cestou blahoželáme. Spoločnosť MAKRO Cash & Carry ČR organizovala ďalší ročník súťaže „MAKRO HoReCa päťboj“ , v ktorom súťažili žiaci odborných škôl so zameraním na gastronómiu. Ďalšou zaujímavou súťažou bola súťaž „Cukrár roka 2018 Hollandia“ , ktorá sa koná každé dva roky. Žiaľ pre krátkosť času sme toho viac nestihli. Atmosféru veľtrhu Vám lepšie priblížia fotografie.