Vážení členovia , kolegovia a priatelia, v tomto neľahkom období by som Vám v mene všetkých členov Výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov chcel vyjadriť podporu. Chcem, aby ste vedeli, že sme tu s Vami a budeme Vás akýmkoľvek možným spôsobom podporovať.
Náš Zväz, vzhľadom na to, že sme profesijným združením jednotlivcov kuchárov a cukrárov a nie zamestnávateľov, má trocha obmedzené kompetencie. Preto sme sa rozhodli pridať sa k Asociácii hotelov a reštaurácií a Zväzu cestovného ruchu a spolu s nimi podporiť a nekompromisne obhajovať záujmy nášho odboru.
Veľmi silno si uvedomujeme, že bez priamej pomoci štátu v tomto období sa cestovný ruch bude z následkov spamätávať dlhé roky.
Odvetvie ubytovacích a stravovacích služieb tvoria malé a stredné podniky, ktoré čelia negatívnym dopadom spôsobeným koronavírusom, ako prvé a to už od začiatku marca. Krízové opatrenia ktoré štátne orgány prijali, v praxi znamenajú takmer nulové príjmy. V najbližšom období niekoľkých týždňov , vzhľadom na vývoj, nemožno očakávať, že sa táto situácia zmení
V našom odbore pracuje viac ako 100 000 zamestnancov a každá ďalšia piata osoba je na ňom pracovne závislá a bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania.
Preto budeme spoločne poukazovať na potrebu prijatia okamžitých riešení a opatrení, ktoré vzhľadom na viaceré špecifiká odvetvie cestovného ruchu nevyhnutne potrebuje.
Spoločným cieľom zamestnávateľov a štátu by mala byť pomoc pracovníkom, čiže udržať zamestnanosť v týchto spoločnostiach.
Prajem Vám všetkým pevné zdravie
Vojto Artz, prezident SZKC
..súhlasím,ale dovolím si upriamiť pozornosť aj na zmrzlinárov,ktorí budu totálne odrovnaní, lebo nemajú alternatívny zdroj príjmu,resp.je to ich hlavný príjem z predaja zmrzliny,ktorá je „úzko“ sezónnou záležitosťou. Nikdy sa nikto nezameral-nezaoberal tým množstvom výrobcov a predajcov zmrzliny,ktorým nikdy nikto nič nekompenzoval. Ked bolo sucho, vlhko-daždivo, mrzlo čo bol nejaká poveternostná anomálnia,tak sa kompenzovali poľnohospodári, ovocinári a podobne,ale nikdy nie zmrzlinári, ktorý sú na zmeny počasia najháklivejší…
Bohužiaľ, nemajú zmrzlinári žiadne združenie, ktoré by aj za nich bojovalo, a aj ked som sa v dávnejšej minulosti snažil,stále sa to „stiahlo“ pod cukrárov…