Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Olympiáda kuchárov IKA 2020, najväčšia a najprestížnejšia súťaž kuchárov a cukrárov sa po prvý krát konala v Stuttgarte

Olympiáda kuchárov IKA 2020, najväčšia a najprestížnejšia súťaž kuchárov a cukrárov sa po prvý krát konala v Stuttgarte

Hlavné mesto spolkového štátu Badensko – Wuttembersko bolo v dňoch 14. – 18. februára 2020 hostiteľom účastníkov najväčšej a najprestížnejšej medzinárodnej súťaže kuchárov a cukrárov – 25. ročníka Olympiády kuchárov IKA 2020. Prevzali tak žezlo od mesta ERFURT, kde sa táto súťaž konala od roku 2000.

Do olympijského boja svojich reprezentantov –  najlepších kuchárov a cukrárov -vyslalo 67 krajín z celého sveta. Tí pod dozorom 67 renomovaných  členov medzinárodnej poroty,WACSom certifikovaných hodnotiteľov , ale i návštevníckej verejnosti, obhajovali svoju výnimočnosť, skúsenosti a zručností. Úžasnú olympijskú atmosféru vytvorilo  1 800 kuchárov a cukrárov z piatich kontinentov sveta. Z toho 110  tímov a cca 800 individuálnych súťažiacich. Olympiáda kuchárov a cukrárov – IKA je vyvrcholením piatich najvýznamnejších celosvetových gastronomických výstav a súťaží, podporovaných a uznaných Svetovou organizáciou kuchárskych asociácií  Worldchefs -WACS

Toto výnimočné gastronomické podujatie sa konalo v halách Mestského výstavného centra Messe Stuttgart a rozprestieralo sa  na ploche o rozlohe  117 000 m²  . Viac ako 100 tisíc návštevníkov mohlo tak obdivovať zručnosť kuchársksej špičky z celého sveta a  nové gastronomické trendy, ktoré sa objavovali na súťažných tanieroch. Vo všeobecnosti možno povedať, že úlohou tímov aj individuálnych súťažiacich  bolo vytvoriť jedinečnú a vynikajúcu chuť jednoduchých a regionálnych produktov z ich vlastnej krajiny,

Aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov  mal v tomto veľkom súboji svetových majstrov gastronómie svoje ohnivká. Do “kuchárskeho ringu “ sme vyslali  tri tímy: ktoré súťažili v dvoch kategóriách:

  1. Regionálny tím kuchárov a cukrárov “ Žilina CLUB ”: strieborná medaila

Zložený z členov Žilinského klubu  SZKC:

  • Milan Bušovský
  • Bc. František Plavý
  • Bc. Martina Kamenčíková
  • Adam Jankovský
  • Ivana Chovančíková
  • Rastislav Púček
  • Tibor Cesnek
  •  Michal Mičo

Tento úspech je aj výsledkom dlhoročných príprav všetkých členov Žilinského klubu kuchárov a cukrárov ,za čo im patrí veľká vďaka.

  1. Juniorský regionálny tím kuchárov a cukrárov – bronzová medaila

zložený zo študentov SOŠ  gastronómie  a služieb Prešov SHD 3, SOŠ hotelových služieb a obchodu Na Pántoch Bratislva a SOŠ dopravb y a služieb Holíč :

  • Daniel Ferenc,
  • Jakub Výrost,
  • Alexandra Bašistová,
  • Andrea Pališinová,
  • Anastásija. Danatsko,
  • Alexander  Bartoš
  • Andrej Robert Belička,
  • Peter Kyselica.
  • Štefan Sedalík
  • Simon. Masár
  • Matej  Hnát

organizáciu a prípravu tréningov zabezpečovali Mgr. Marek Gajdoš a Mgr. František Krankota.

Blahoželanie a uznanie si zaslúži vedenie škôl na čele s riaditeľmi : Mgr. Petrom Kakaščíkom, Ing. Máriou Katreniakovou a Ing. Ľudmilou Mičovou a ďalší členovia vedenia a kolegovia školy. PaedDr. Andrea Klačeková, Mgr. Štefan Halický, Mgr. Jana Turzová. Radko Červeňan, Ondrej Dermek.

  1. COMMUNITY CATERING TEAM , Prešovský klub kuchárov a cukrárov:
  • Peter Krištof, kapitán tímu – Šéfkuchár Unilever Food Solutions Slovensko
  • Marek Madzik, kuchár – Šéfkuchár
  • Milan Poloha, kuchár – Šéfkuchár Ambasador Debic Slovensko
  • Goran Marjanovič, kuchár – Šéfkuchár Reštaurácia Zelený Strom Sabinov
  • Marian Pšak, kuchár – Šéfkuchár Reštaurácia Výšková  Michalovce
  • Marek Broda, manažér tímu
  • Slavomír Sabol – pomocný kuchár
  • Šimon Madzik – tímový marketing

Tím sa  súťaže zúčastnil po prvý krát a viedol si veľmi dobre . Ďakujeme Prešovskému klubu SZKC za reprezentáciu na svetovej úrovni.

Ak vezmeme do úvahy, že na 25 ročníku tejto prestížnej svetovej súťaže o umiestnenie bojovalo 110 kuchárskych a cukrárskych tímov, môžeme byť na našich reprezentantov právom pyšní.

Dokázali, že slovenská gastronómia je konkurencieschopná aj na svetovej úrovni. Potvrdili aj trvalo sa zvyšujúcu úroveň kulinárskeho umenia našej krajiny, pretože invencia, kreativita a angažovanosť boli zreteľné vo všetkých výstupoch našich súťažiacich

Na Slovensko sa nevrátili s prázdnymi rukami. Aj napriek tvrdej a náročnej konkurencii získali strieborné a bronzové medaily, k čomu im naozaj srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme za reprezentáciu tak Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ako aj Slovenskej republiky.

Veríme, že ich úspech bude motiváciou aj pre ostatných členov SZKC, ktorí doteraz s účasťou súťaž na tak vysokej úrovni váhali.

Ing. Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka SZKC

Pridaj komentár