Prestížne ocenenie GURMAN AWARD GRAND PRIX 2022 – cena za celoživotné dielo bolo udelené šéfkuchárovi Marekovi Ortovi

Prestížne ocenenie GURMAN AWARD GRAND PRIX 2022 – cena za celoživotné dielo bolo udelené šéfkuchárovi Marekovi Ortovi

Toto ocenenie za dlhoročné výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie každoročne udeľuje gastronomický sprievodca „Gurmán na Slovensku“ na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Grand Prix síce naznačuje, akoby to bola cena za celoživotné dielo. Nie je to však o tom, že sa jeho nositeľ blíži do dôchodkového veku. Za celkový prínos pre slovenskú gastronómiu i jej reprezentáciu na medzinárodných súťažiach ju preto získal šéfkuchár, ktorý má ešte do dôchodku ďaleko,“ .

Pán Marek ORT

patrí medzi slovenskú kuchársku elitu. Jeho Profesionálna dráha je poznamenaná výraznými úspechmi. Od ukončenia vzdelania na Strednom odbornom učilišti v Prahe , (odbor kuchár – čašník so zameraním na prípravu jedál) v roku 1995 a úspešného ukončenia maturitného štúdia v roku 1988 už 27 aktívne pôsobí v oblasti gastronómie. Prvé odborné praktické skúsenosti naberal ešte počas štúdia v Hoteli INTERCONTINENTAL ***** v Prahe. Je jedným zo skvelých kuchárov novej generácie. Jeho kulinárske diela sú založené na odbornosti, citlivosti a chuti. Vďaka výraznému talentu a cieľavedomosti sa uplatnil v kuchyniach renomovaných hotelov a reštaurácií v Čechách a na Slovensku. Jeho pôsobiskom bol hotel Esplanáde Praha *****, hotel Four Season ***** Praha. Pôsobil v House of Lobkovicz ČR, kde ako zástupca šéfkuchára organizoval cateringy väčšieho rozsahu pre šľachtica Lobkovicza. Od roku 2007 pôsobí na Slovensku. Jeho prvým slovenským pôsobiskom bol Hotel Albrecht ***** Bratislava, kde pôsobil v rokoch 2007 – 2010 vo funkcii šéfkuchára. V rokoch 2010 – 2011 pôsobil v skupine Red Monkey Group, ako šéfkuchár pôsobil v reštaurácii Paparazzi, ktorá v tom čase patrila k trendovým a veľmi obľúbeným bratislavským reštauráciam a zároveň pôsobil v originálnom bratislavskom podniku Svet – originálny Pub a catering. K výraznému úspechu jeho profesionálnej dráhy patrilo zabezpečenie a príprava cateringu pre takú významnú spoločenskú udalosť, akou bol „Ples v opere“ v rokoch 2011 a 2012. V rokoch 2011 až 2013 ako šéfkuchár pôsobil v reštaurácii Altitude restaurant v Bratislave, na príprave a otvorení ktorej sa osobne podieľal. Ďalším jeho pôsobiskom vo funkcii šéfkuchára bola prestížna bratislavská reštaurácia Reduta. Tam pôsobil až do roku 2015. Od roku 2015 doteraz pôsobí v spoločnosti Pierre Baguette s .r. o Sládkovičovo, kde sa stará o vývoj nových produktov, vymýšľa nové receptúry, nové zloženia, nové technologické postupy, kombinácie chutí, fitnesrecepty či produkty bez éčiek.

Marek ORT patrí do skupiny kuchárov gastronómov – zanietencov, kreatívcov , so silným dôrazom na detail, vynaliezavosť, vymýšľanie a kombináciu chutí. Verejnosť ho pozná aj z  televíznych kulinárskej show „Moja mama varí lepšie ako tvoja“, z gastro – eventového projektu „Šuhajíci Pri Panvici“, ktorý založil spolu so známym moderátorom Milanom Zimnykovalom alias Juniorom.

Je držiteľom zlatej medaily zo súťaže Danubius live cooking 2009, striebornej medaily zo súťaže Poézia v gastronómii – studená kuchyňa 2010
V rokoch 2010 – 2018 bol členom Národného tímu kuchárov a cukrárov SZKC, s ktorým získal medaily zo svetových gastronomických súťaží Culinary World CUP – EXPOGAST Luxemburg 2010 „IKA Culinary Olympics Erfurt 2012, Culinary World CUP – EXPOGAST Luxemburg 2014 ,  Kuchárskej olympiády IKA Erfurt 2016, a WORLD CULINARY CUP – EXPOGAST Luxemburg 2018.

Členom SZKC je od roku 2010 , kde jedno funkčné obdobie pôsobil ako viceprezident.
V roku 2017 mu bolo udelené ocenenie “ „Rád prezidenta SZKC“
Prestížne ocenenie „GRAND PRIX 2022 – OSOBNOSŤ GASTRONÓMIE – ocenenie za celoživotné dielo“ právom patrí do jeho rúk.

Srdečne blahoželáme

Slovenčina Slovenčina English English