13. ročník FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022 v Rimavskej Sobote bol opäť veľmi úspešný

13. ročník FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO 2022 v Rimavskej Sobote bol opäť veľmi úspešný

V dňoch 9. – 10. mája 2022 sa v Rimavskej Sobote po dvojročnej nútenej „covid prestávke“ konal už 13. ročník  podujatia FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO, ktoré je považované za Medzinárodné majstrovstvá v odborných zručnostiach stredných odborných škôl. Myšlienka spájať žiakov štyroch krajín, prezentovať sa, konfrontovať navzájom zručnosti, prežiť príjemné chvíle, je jedinečná. Fourfest je súťažou s najväčším rozsahom súťažných kategórií . Odborné zručnosti si tak opäť prišli porovnať kuchári, obchodní pracovníci, kozmetici, kaderníci, vizážisti somelieri, baristi, čašníci a barmani z krajín V4.

140 účastníkov z 31 škôl štyroch krajín, taký je rekordný počet žiakov stredných odborných škôl , ktorí prišli do pomyselného súťažného ringu zmerať si sily vo svojom odbore s rovesníkmi z iných škôl aj krajín.

Rovnako aj sprievodný program nepatrí k najskromnejším. Zahŕňa nesúťažnú zábavnú akciu, Stretnutia so zaujímavými osobnosťami, koncert známej slovenskej kapely. Divadelná sála Kultúrneho domu sa v tomto roku rozozvučala hudbou jedného z najúspešnejších slovenských spevákov Adama Ďuricu.

Akýmsi zahrievacím predkolom podujatia vždy deň pred hlavnou súťažou  je už roky populárna zábavno-súťažná akcia: „Príprava tradičného jedla zúčastnených krajín FOURFEST-u”. Tento rok sa na „výslnie „ dostala fazuľovica. Už o 9,00 hod. v pondelok 9. mája 2022 odštartovali „ zápolenia tímov vo varení tejto obľúbenej polievky . Tú sa čo najlepšie snažilo uvariť 5 družstiev zložených nielen z kuchárov ale aj z predavačov, či informatikov. Zúčastnili sa tímy z Maďarska, Poľska, Českej republiky (Kolín a Poděbrady) a domáci tím z Rimavskej Soboty. Pravdaže, nechýbala ani odborná porota. Výkony hodnotili: R. Cisár a I. Vozár, obaja zo SZKC. V porote ani tento rok nechýbala česká herečka Markéta Hrubešová. Určiť víťaza veru nebolo ľahké. nakoniec bolo rozhodnuté, že najlepšie uspeli družstva z Maďarska, z Rimavskej Soboty a z Poděbrad. Ale všetci spolu s návštevníkmi sa výborne zabavili. Možno to trocha zmiernilo súťažný stres, ktorý ich čakal na druh deň.

Hlavným súťažným dňom bol utorok , 10. máj 2022. Kuchári , čašníci, barmani, obchodní pracovníci, kozmetici , kaderníci a vizážisti súťažili v priestoroch Domu kultúry. Baristi a somelieri zas v hoteli Zlatý býk .

Naozaj reprezentatívne podujatie, ktoré má svoje čestné miesto nielen v meste Rimavská Sobota a v Banskobystrickom kraji, ale aj mimo Slovenska, slávnostne otvoril riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb PaedDr. Jaroslav Bagačka za prítomnosti Mgr. Ondreja Luntera, podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja..

V estrádnej sále Domu kultúry si svoje odborné zručnosti merali kuchári juniori. Súťažnou témou bola príprava 2 porcií hlavného jedla z ryby – pstruha. Predsedom poroty bol šéfkuchár a zároveň predseda Banskobystrického klubu SZKC Richard Cisár, ďalšími členmi odbornej poroty boli členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Daniel Melicherík, Ivan Vozár, Marek Madzik, a česká herečka a zanietená kulinárka Markéta Hrubešová. Porota hodnotila podľa prísnych hodnotiacich kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov Worldchefs – WACS .Podľa získaných bodov zaradila súťažiacich do bronzového, strieborného a zlatého pásma.

V bronzovom pásme sa umiestnili: Petr Mazáček zo SOU společného stravování Poděbrady, Filip Pataki, SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, Maroš Balla, SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici, Martina Prefektušová, Súkromná hotelová akadémia v Banskej Štiavnici, Miroslav Mišuta, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, Dávid Zubák, Súkromná SOŠ v Revúcej, Denis Dominko, SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci, Viktória Plevjaková, SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici.

Do strieborného pásma boli zaradení: Tomáš Rajtúk zo SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, Šimon Voštinár zo SOŠ obchodu a služieb Trnava, Teodor Hrmo zo SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom a Martin Holovács zo SOŠ v Leviciach

Zlaté pásmo si vysúťažili Beáta Rovňaníková, SOŠ obchodu a služieb v Čadci, Miroslav Ľupták, SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene.

Absolútnym víťazom súťaže kuchárov juniorov sa stal Miroslav Ľupták, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, druhé miesto obsadila Beáta Rovnaníková, SOŠ obchodu a služieb Čadca, tretie miesto získal Teodor Hrmo, SOŠ obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom.

Mimoriadne ocenenie za kreativitu porota udelila Martine Dreveňákovej zo Súkromnej odbornej školy v Bardejove.

Moderátorom podujatia bol , herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, Daniel Výrostek, ktorého kultivovaný prejav vytváral počas celého dňa atmosféru, ktorá priniesla nielen dobrosrdečný úsmev, ale aj zmiernila určite veľkú súťažnú trému..

Nápadité, farebné a bohato prestreté tabule súťažiacich čašníkov.pútali pozornosť návštevnikov na 1. poschodí Kultúrneho domu. Okrem prípravy slávnostnej tabule museli žiaci následne odprezentovať jedálny lístok, použitý inventár a príležitosť, na akú boli stoly pripravené. Súťažné tabule boli ukážkou nielen práce, zručností a vedomostí, ale zmyslu pre detail a bohatej fantázie.: 1. miesto si vysúťažili Sofia Falťánová a Samuel Astaloš, Hotelová akadémia Brezno, 2. miesto Nina Gregorová a Lucia Jašurková, SOŠ obchodu a služieb Čadca, 3. miesto Daniela Bartóková a Bianka Nagyová, SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota.

Juniorská baristická súťaž a jej vône ovládli hotel Zlatý býk. Odborným garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa, majster a vicemajster Slovenska v príprave kávy v rokoch 2007, 2008, 2010 a 2011, majster Slovenska v latte art 2011 a 2012 a zástupca Školy baristu. Ďalšími hodnotiteľmi boli Branislav Krpeľan, Marek Svitek, Adam Tančin, Otto Stetner, Katarína Maďarova a Pavol Herman. Súťažiaci mali za úlohu vytvoriť vlastný voľný avšak museli dodržať jednu povinnú surovinu. Na prvom mieste sa umiestnila Barbora Kolevová zo SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi. na druhom mieste sa umiestnil Lukáš Jakab zo SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Z tretieho miesta sa tešila Michaela Hanesová, SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, Mimoriadnu cenu si vyslúžila a absolútnym nováčikom sa stala Simona Šusteková zo SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote.

Barmani sa prezentovali estrádnej sále Domu kultúry v popoludňajších hodinách. Komisia hodnotila techniku pri príprave nápoja, dodržanie časového limitu, akosť nápoja, servis a vzhľad, či dekorovanie drinku. Hodnotila odborná komisia, pod vedením pána Jána Majoroša, lektora kurzov s licenciou SkBA a. Ladislava Doboša, F&B manažéra Business Hotel Astrum Laus . Prvé miesto si vysúťažil Roland Lacko, Hotelová akadémia Košice. druhé miesto získal Timotej Budinský, SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom, tretie miesto obsadila Martina Semanová, Hotelová akadémia Košice Cenu za najatraktívnejšie zvládnutie zadanej témy získala Veronika Smutná, SOU společného stravování v Poděbradoch, cenu sympatie získala Martina Semanová, Hotelová akadémia Košice

Ďalšou súťažnou kategóriou boli somelieri. Tí prešli i odborným písomným testom, dekantáciou červeného vína a servisom šumivého vína. Hodnotili , Dominik Baránek a Erik Dorušinec, uznaní pod záštitou Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Zhodli sa na nasledovných výsledkoch: Prvá skončila Kristína Chovancová, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, druhý Dušan Mádel, SOŠ obchodu a služieb, Žiar nad Hronom a tretia Lenka Kántorová, SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota. Mimoriadne ocenenie získal Branislav Gomola, SOŠ obchodu a služieb Čadca.

Súťaž kaderníkov prebiehala v Guľovej Guľovú Súťažiaci si zmerali sily v dvoch disciplínach: pánsky módny účes a dámsky kokteilový účes, drdol. Svoju kreativitu a originalitu odprezentovali v súťažnej téme: „Jar – obdobie farieb, vôní a chutí“, v znamení ktorej sa niesol celý festival. V prvej disciplíne pánsky účes si prvenstvo vysúťažila Magdaléna Danková zo SOŠ služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, druhá skončila Dominika Darabošová zo Súkromnej SOŠ v Rimavskej Sobote a na treťom mieste sa umiestnil Jozef Oláh zo SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Mimoriadne ocenenie za originalitu získal Roman Horváth, SOŠ Levice

V druhej disciplíne dámsky účes prvé miesto získala Natália Laurová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici. Druhé miesto obsadila Bianka Kulichová, SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene a tretia skončila Anna Zvarová zo SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Mimoriadnu cenu za originalitu v dámskej kategórii si odniesla Lenka Ďurišová, SOŠ obchodu a služieb v Humennom.

Kozmetici, kozmetičky a vizážisti, ktorí striedali kaderníkov mali za úlohu vytvoriť jedinečný jarný make-up s nádychom rozprávky. Súťažiaci využili svoju kreativitu, nápaditosť a vytvorili fantazijné líčenie vhodné pre „vílu na jarnej lúke plnej kvetov“. Všetci sa samozrejme snažili, aby tá ich. „víla“ bola najzaujímavejšia najkrajšia.. Prvá skončila súťažiaca z SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene Zuzana Krnáčová, druhá Ema Antoniová, SOŠ obchodu a služieb v Humennom a tretia Saskia Rebeka Trávníková zo SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Mimoriadne ocenenie za originalitu získala Anabel Bandyová, SOŠ obchodu a služieb, Trnava. Odbornú porotu v kategóriách kaderník, kozmetik a vizážista tvorili predsedníčka Renáta LenčešováJana Penerová, Alexandra Lukačková, Zbyněk Hrádel, Jozef Baláž a Ladislav Baláž.

Všetkým výhercom gratulujeme a tešíme sa opäť na stretnutie o rok.

Záverom chceme vyjadriť veľké uznanie a obdiv riaditeľovi SOS obchodu a služieb Rimavská Sobota PaedDr. Jaroslavovi Bagačkovi a celému kolektívu školy, ktorý sa podieľal na príprave na Slovensku bezkonkurenčne rozsiahlej a náročnej súťaže študentov stredných odborných škôl. 

Slovenčina Slovenčina English English