Prezidenti európskych kuchárskych a cukrárskych zväzov sa zišli v belgickom Mechelene

Prezidenti európskych kuchárskych a cukrárskych zväzov sa zišli v belgickom Mechelene

Belgické mesto Mechelen, hostilo špičky  kuchárskych a cukrárskych asociácii z celej Európy. Práve tu, v srdci Flámska , sa po roku  opäť stretli, na Európskej prezidentskej  konferencii WACS 2019  prezidenti národných kuchárskych a cukrárskych  asociácii združených v svetovej organizácií kuchárskych spolkov – WACS – Worldchefs.

Miesto konania organizátori vybrali  veľmi príznačne. Konferencia sa konala v dňoch 24. a 25. marca 2019 v regióne, ktorý sa počtom  97 reštauráciami s michelinovskými  hviezdičkami radí k miestam s najvyššou hustotou  reštaurácií najvyššej triedy na svete..

Celkovo sa  na kongrese prezentovalo 50 účastníkov z 12 krajínEurópy, medzi nimi aj Slovensko. Slovenský zväz kuchárov a cukrárov reprezentovali prezident SZKC Vojto Artz,generálna tajomníčka SZKC Ing. Zuzana Dúžekováa predseda Bratislavského klubu SZKC Daniel Melicherik a Marta Rákociová, členka SZKC – Klub Centrála, ktorá poskytla zároveň tlmočnícke služby na vysokej profesionálnej úrovni.

Program rokovania sa začal slávnostným prijatím účastníkov primátorom mesta Mechelen  pánom Bartom Somersom a pokračoval v Kongresovom centre LAMOT.

Na programe bolo viacero dôležitých a zaujímavých okruhov a tém, z ktorých najvyššiu diskusiu rozvinuli otázky týkajúce sa.

  • hodnotenia súťaží,
  • seminárov WACS pre hodnotiteľov – sprísnenie podmienok
  • získania certifikátov hodnotiteľa WACS,
  • spôsobu cirkulácie hodnotiteľov svetových súťaží
  • oznamovania informácii súťažiacim v rámci feed back
  • Prípravy nových kritérií pre súťaže na svetovej úrovni .
  • Prípravy podmienok a súťaž IKA Stuttgard 2019 a rozšírenia kategórii súťaží o súťaž čašníkov
  • Prípravy Svetového kongresu WACS 2020 v Ruskom Sankt Peterburgu
  • Projektu Wacs – Feed the Planet Food Waste

Rokovanie viedli prezident belgickej asociácie Mastercooks pán Frank FolKontinentálny riaditeľ WACSpre Strednú Európu pán Alain Hostert.

V rámci prezentácii prezidentov jednotlivých členských asociácií, zameraných na aktivity od apríla 2018 do marca 2019 vystúpil aj l prezident SZKC . Prezentácia bola zameraná najmä na:

  • Národné gastronomické súťaže a festivaly, organizované SZKC
  • Charitatívne zamerané súťažné a iné aktivity
  • Organizovanie oslávMedzinárodného dňa kuchárov 2018
  • Memorandum o napĺňaní princípov využiteľnosti potravín a spoločnosti bez odpadov, ktorým sme sa ako jedna z mála členských asociácií zapojili do Projektu WACS (čo vyvolalo značný záujem účastníkov)

Naši hostitelia pripravili aj zaujímavú prezentáciu zručnosti belgických kuchárov a tímu kuchárov juniorov pozostávajúceho zo zúčastnených kuchárov juniorov, ktorí sa konferencie zúčastniliv rámci delegácií jednotlivých zväzov. Výsledkom prezentácie zručnosti tohto tímu bol obed pre účastníkov pripravený z sezónnych surovín, vrátane dezertov.

V rámci sprievodného programu konferencie boli prezentované špeciality domácej kuchyne prezentované v historických gastronomických zariadeniach : v starobylom pivovare Het Anker, v ktorom sa podávajú vynikajúce pivá a dokonca pivo je aj jednou z ingrediencii pripravovaných jedál.

Zlatým bodom programu možno nazvať reštauráciu Salon Van Dijck,kde sa konala gala večera pre účastníkov. Reštaurácia sa nachádza v  budove  zo 16. storočia, s úžasnou atmosférou, nádhernými dekoráciami a vynikajúcimi službami.Dnes je súčasťou flámskeho kultúrneho dedičstva.

Podávali sa vynikajúce jedlá podľa receptúr belgickej asociácie a vyberané druhy piva a vína. Sladkou bodkou bol dezert s  červenou repou, jogurtom, sorbetom  a úplne na záver  neodmysliteľné pravé belgické čokoládové pralinky.

Aj takýto program možno zaradiť k výmene dôležitých profesijných  informácii a skúseností. Aj to je dôvod, pre ktorý je veľmi  potrebné sa takýchto stretnutí zúčastňovať.

Slovenčina Slovenčina English English