Slovenský zväz kuchárov a cukrárov usporiadal už IV. ročník najprestížnejšej súťaže o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky . Stalo sa tak 25. 1. 2020 v rámci 27. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2020 v Bratislave.. Vo finálovom kole súťaže sa stretli traja súťažiaci. Tento rok odvahu na túto súťaž opäť nabrali len členovia SZKC, aj keď dvere boli otvorené všetkým kuchárom a kuchárkam zo Slovenska.. Prišli, aby zabojovali o titul „Majster kuchár SR 2019/2020“
Súťaž je svojimi propozíciami, podmienkami, zadaním, atraktivitou a miestom usporiadania najprestížnejšou súťažou kuchárov seniorov v Slovenskej republike.
Zadanie spĺňa pravidlá pre súťaže, ktoré stanovuje WACS – Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťaže hodnotia len akreditovaní komisári WACS a SZKC , čo zaručuje vysokú objektivitu hodnotenia.
Záštitu nad súťažou prevzal Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Generálnym partnerom súťaže už po štvrtý krát bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o
Finále súťaže sa konalo v spoločnej expozícii SZKC, Metro Cash& Carry,
Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:
Technická komisia
sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na kuchárske zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.
Predsedom komisie bol pán Maroš Hruška, člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS, šéfkuchár v reštauráciách Angelina, , ktorá je vlajkovou loďou spoločnosti Press UP Entertainment, vlastniacej 44 rôznych reštaurácii v írskom Dubline .
Členmi komisie boli: Ivan Vozár , certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže organizované v Slovenskej republike, Ďalším členom komisie bol, Lukáš Dörnhofer, taktiež certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike.
Degustačná komisia
Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Súťažné jedlá boli komisii predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.
Predsedom komisie bol pán Vojto Artz, prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko.
Členmi komisie boli páni Mgr. Peter Krištof, predseda Prešovského klubu SZKC, , certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike Tretím hodnotiacim komisárom bol Mgr. Ján Košťálik, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike
Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS.
Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín, sami, bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými surovinou boli:
ZUBÁČ a TEĽACIE KARÉ + zakomponované minimálne 3 suroviny zo spotrebného koša „zimnej sezóny“, ktorý obsahoval 10 položiek. Suroviny do spotrebného koša boli známe až na mieste súťaže. Suroviny do spotrebného koša dodali hlavný partner súťaže spoločnosť METRO Cash & Cary Slovakia s.r.o ,spoločnosť ACCOM Banská Bystrica a spoločnosť LAPREMA s.r.o Trnava
Titul Majster kuchár SR 2019/20 si vybojoval pán Daniel Melicherik z Bratislavy.
Jeho víťazné menu:
Predjedlo: Konfitovaný zubáč s variáciami cvikly a kôprovým olejom
Hlavný chod: Teľacie karé sous vide so šafránovým pyré, glazovanou stonkovou brokolicou
Dezert: Gaštanové mascarpone s čokoládou a ovocím
Na druhom mieste sa umiestnila pani Ivana Havelová, šéfkuchárka reštaurácie ZOJA Komárno
súťažné menu:
predjedlo: Zubáč s jablkovým čatní
Hlavný chod: Flambované teľacie karé s fášom, sezónne variácie
Dezert: Malinové pohladenie
Na treťom mieste sa umiestnil pán Adrián Čižmár, šéfkuchár reštaurácie Zlatý Bažant Michalovce
súťažné menu:
Predjedlo: Ceviche zo zubača, karfiolové pyré, gél zo sušených marhúľ, fermentovaná cuketa, bylinky, vyprážaná koža, limetkový kaviár
Hlavný chod: Sous-vide teľacie karé, kroketa teľacia v panko strúhanke, variácie hokkaido tekvice, zemiakový fondán v cviklovej šťave, mladá zelenina na hnedom masle, zaúdená demi glace omáčka, bylinky, kôprový olej
Dezert: Tekvicový brownies, višňové pyré, hruškový chips, karamelová slama, škoricová espuma
Vecné ceny do súťaže poskytli: spoločnosť Robot Coupe, Berndorf Sandrik s.r.o Žarnovica, TESCOMA Púchov.
Súťažiacim srdečne blahoželáme k umiestneniu a ďakujeme im za účasť. Veríme, že sa s nimi opäť uvidíme v budúcich ročníkoch súťaží organizovaných SZKC.
Naša vďaka patrí všetkým vyššie uvedeným partnerom, ktorí nám pomohli zorganizovať túto po všetkých stránkach veľmi náročnú súťaž , alebo nás podporili poskytnutím vecných cien.