Súťaž Majster kuchár SR 2019/2020 – Vyhodnotenie

Súťaž Majster kuchár SR 2019/2020 – Vyhodnotenie

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov usporiadal už IV. ročník najprestížnejšej súťaže o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky . Stalo sa tak 25. 1. 2020 v  rámci 27. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2020 v Bratislave.. Vo finálovom kole  súťaže sa stretli traja súťažiaci. Tento rok odvahu  na túto súťaž  opäť nabrali len členovia SZKC, aj keď dvere boli otvorené všetkým kuchárom a kuchárkam zo Slovenska.. Prišli, aby zabojovali  o titul „Majster kuchár SR 2019/2020“

Súťaž je svojimi propozíciami, podmienkami, zadaním,  atraktivitou a miestom usporiadania najprestížnejšou súťažou kuchárov seniorov v Slovenskej republike.

Zadanie spĺňa pravidlá pre súťaže, ktoré stanovuje WACS – Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťaže hodnotia len  akreditovaní komisári WACS a SZKC ,  čo zaručuje vysokú objektivitu hodnotenia.

 

Záštitu nad súťažou prevzal Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu  kuchárov a cukrárov.

Generálnym partnerom súťaže už po štvrtý krát bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o

Finále súťaže sa konalo v spoločnej expozícii SZKC, Metro Cash& Carry,

 

Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:

Technická komisia

sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na kuchárske zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.

Predsedom komisie bol pán Maroš Hruška,  člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS,  šéfkuchár v reštauráciách  Angelina, , ktorá je vlajkovou loďou  spoločnosti Press UP Entertainment, vlastniacej 44 rôznych reštaurácii v írskom Dubline .

Členmi komisie boli: Ivan Vozár , certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže organizované v Slovenskej republike, Ďalším členom komisie bol, Lukáš Dörnhofer,   taktiež certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike.

Degustačná komisia

Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Súťažné jedlá boli komisii  predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.

Predsedom komisie bol pán Vojto Artz, prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko.

Členmi komisie boli páni Mgr. Peter Krištof, predseda Prešovského klubu SZKC,  , certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike Tretím hodnotiacim komisárom bol Mgr. Ján Košťálik, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v Slovenskej republike

Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS. 

Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín, sami, bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými  surovinou boli:

ZUBÁČ a TEĽACIE KARÉ + zakomponované minimálne 3 suroviny zo spotrebného koša „zimnej  sezóny“, ktorý   obsahoval 10 položiek. Suroviny do spotrebného koša boli  známe až na mieste súťaže. Suroviny do spotrebného koša dodali hlavný partner súťaže spoločnosť METRO Cash & Cary Slovakia s.r.o ,spoločnosť  ACCOM   Banská Bystrica a spoločnosť LAPREMA s.r.o Trnava

 Titul Majster kuchár SR 2019/20 si vybojoval pán Daniel Melicherik z Bratislavy.

Jeho víťazné menu:

Predjedlo: Konfitovaný zubáč s variáciami cvikly a kôprovým olejom

Hlavný chod: Teľacie karé sous vide so šafránovým pyré, glazovanou stonkovou brokolicou

Dezert:  Gaštanové mascarpone s čokoládou a ovocím

Na druhom mieste sa umiestnila pani Ivana Havelová, šéfkuchárka reštaurácie ZOJA Komárno

súťažné menu:

predjedlo: Zubáč s jablkovým čatní

Hlavný chod: Flambované teľacie karé s fášom, sezónne variácie

Dezert: Malinové pohladenie

Na treťom mieste sa umiestnil pán Adrián Čižmár, šéfkuchár reštaurácie Zlatý Bažant Michalovce

súťažné menu:

Predjedlo: Ceviche zo zubača, karfiolové pyré, gél zo sušených marhúľ, fermentovaná cuketa, bylinky, vyprážaná koža, limetkový kaviár

Hlavný chod:   Sous-vide teľacie karé, kroketa teľacia v panko strúhanke, variácie hokkaido tekvice, zemiakový fondán v cviklovej šťave, mladá zelenina na hnedom masle, zaúdená demi glace omáčka, bylinky, kôprový olej

Dezert: Tekvicový brownies, višňové pyré, hruškový chips, karamelová slama, škoricová espuma

Vecné ceny do súťaže poskytli: spoločnosť Robot Coupe, Berndorf Sandrik s.r.o Žarnovica, TESCOMA Púchov. 

Súťažiacim srdečne blahoželáme k umiestneniu a ďakujeme im za účasť. Veríme, že sa s nimi opäť uvidíme v budúcich ročníkoch súťaží organizovaných SZKC.

Naša vďaka patrí všetkým vyššie uvedeným partnerom, ktorí nám pomohli zorganizovať túto po všetkých stránkach veľmi náročnú súťaž , alebo nás podporili poskytnutím vecných cien.

Slovenčina Slovenčina English English