Už po deviaty krát vyšli kuchári na bratislavské Hlavné námestie, aby oslávili sviatok svojho patróna Sv. Vavrinca. Opäť rozjasnili a rozvoňali centrum hlavného mesta neskutočne príťažlivými vôňami. V sobotu 15. augusta 2015 totiž Bratislavský klub kuchárov a cukrárov SZKC tentokrát pod taktovkou nového predsedu Daniela Melicherika, v spolupráci s Magistrátom Hl. mesta SR Bratislavy a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom opäť organizoval oslavu venovanú svojmu patrónovi Sv. Vavrincovi.
Sv. Vavrinec si tento krát na svojej oslave dal naozaj záležať a zabezpečil prekrásne letné počasie. Kuchári – členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, členovia Klubu cukrárov SZKC z Púchova aj Košického klubu kuchárov a cukrárov, ktorí prišli s ponukou okrem iného domácich makových šúľancov s lahodnou malinovou omáčkou a partnerské organizácie SZKC aj napriek tropickému počasiu dôstojne oslávili sviatok patróna.
kuchári ponúkali typické slovenské strapačky s kyslou kapustou a opraženou údenou slaninkou, zeleninové rolády, kotlíkový guľáš, kuracie a bravčové mäso upravené na viacero spôsobov,. Okrem kuchárov a cukrárov zo SZKC na oslave sa aktívne zúčastnili partnerské organizácie SZKC. V ponuke partnerských spoločností Bidvest Slovakia s. r. o a Bonduelle Food Service, ktorých prezentační kuchári túto slávnosť už po 9 rokov verne sprevádzajú, bol údený pstruh v lokši plnenej špenátom, na zeleninovom lôžku mimoriadne zaujal návštevníkov – degustátorov. Prezentovali taktiež zeleninu konzervovanú novým spôsobom vapeur – spracované na pare. Úspech z minulých rokov si zopakovali „sladké potešenia“ z produkcie AZ Agentúry Púchov, na ktorých výrobu bola použitá belgická čokoláda Gerardin. Dá sa povedať, že krehké makrónky spoločnosť ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava zožali zaslúženú slávu. K príjemnému stolovaniu patrí aj pekne prestretý stôl. Ako na to, prezradila spoločnosť Belistar Bratislava , ktorá okrem tejto komodity ponúkala aj produkty zdravej výživy, okrem iného kávu s pridaním huby Ganoderma, ktorá pomáha odkysľovať organizmus a rôzne ďalšie. Nováčikom na „Oslave“ bola spoločnosť ZEPTER Medical. , ktorej ponuka bola zameraná na zdravie a prístroje bioptron, ktoré zdravie pomáhajú udržať, ale aj na pomocníkov do kuchyne určených na varenie , ako sú mixery, šľahače ale aj vakuove nádoby na uchovávanie a predlžovanie čerstvosti surovín a potravín..
Smäd návštevníkov okrem pomáhali zaháňať vína z produkcie spoločnosti Víno Matyšák Pezinok. Všetci mali naozaj plné ruky práce, aby uspokojili chute prítomných návštevníkov.
Návštevnosť akcie, ktorá sa koná na voľnom priestore a „ pod holým nebom“ veľmi ovplyvňuje počasie. Musíme konštatovať, že návštevnosť tohto roku bola o niečo nižšia ako po minulé roky, čo paradoxne bolo spôsobené veľmi pekným, slnečným až tropickým počasím a dennou teplotou pohybujúcou sa okolo 38°C. Aj napriek prekrásnemu počasiu, lákajúcemu hlavne k vodným plochám a bazénom sa Hlavné námestie hemžilo návštevníkmi. Boli medzi nimi nielen bratislavčania, ale aj návštevníci zo Slovenska a zahraniční turisti. Prišla laická ale aj odborná verejnosť .Na početnosť návštevníkov sa nemožno sťažovať.
Určiť ich presný počet vzhľadom na charakter akcie , konanej na voľnom priestranstve a pod „holým nebom“ nie je možné, Dá sa len dedukovať z počtu podaných jedál, nápojov a pod. V tomto roku bolo podaných viac ako 1000 porcií jedál. K tomu ešte produkty spolupracujúcich spoločností a partnerov. Oslavu Sv. Vavrinca 2015 teda možno považovať za veľmi úspešnú akciu SZKC . Pre návštevníkov máme ešte jednu dobrú správu. Ak Vám produkty chutili a opomenuli ste si poznačiť kontakty, neváhajte navštíviť web stránku, kde nájdete priame linky na takmer všetkých zúčastnených dodávateľov.
Partnerom a spoluorganizátorom ďakujeme a dúfame v ich podporu aj do budúcnosti a už teraz sa tešíme na návštevníkov „Osláv Sv. Vavrinca 2016“.
[fancygallery id=“4″ album=“17″]