COVID-19 OPATRENIA: Čo platí od pondelka 24. mája 2021

COVID-19 OPATRENIA: Čo platí od pondelka 24. mája 2021

Epidemiologická situácia sa na Slovensku mierne zlepšuje. Vďaka zodpovednosti a dôslednému dodržiavaniu opatrení v uplynulých mesiacoch čísla hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v nemocniciach klesajú, čo je kľúčový rozmer pre štatistiky.

Ponúkame vám prehľad najdôležitejších opatrení v praxi v budúcom týždni. Prosíme, buďte naďalej zodpovední.

Od pondelka budú  v treťom stupni varovania (bordová farba) okresy Myjava a Sobrance.
druhom stupni varovania (červená farba) budú okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice.

V prvom stupni varovania (ružová farba) budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica,  Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie,  Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce,  Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen.

V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba), ktorý zodpovedá oranžovej farbe, budú okresy Bratislava I – V, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce,
Do prvého stupňa ostražitosti (žltá farba) sa od pondelka dostanú okresy Hlohovec a Topoľčany.

RÚŠKA A RESPIRÁTORY

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– maximálne 30% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Podmienka pre interiérové služby akvaparkov:

– očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19)  alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)

DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– zatvorené.

Červené okresy (II. Stupeň varovania):
– iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
– konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Zelené okresy (Monitoring)
– v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.

UMELÉ KÚPALISKÁ

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– max. 6 zákazníkov.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– max. 10 zákazníkov.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– max.10 zákazníkov.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– max. 30% kapacity.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– 50% kapacity.

KABÍNKOVÉ LANOVKY

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– Zakázané.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
– kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25% kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
– kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25% kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
– kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50% kapacity alebo členmi jednej domácnosti.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

Zelené okresy (Monitoring):
– kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– kapacita izieb nie je obmedzená.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– kapacita izieb nie je obmedzená.

Zelené okresy (Monitoring):
– kapacita izieb nie je obmedzená.

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
– povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
– konzumácia jedla a nápojov len po sediačky
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
– povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
– konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
– povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
– konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– povolené interiérové sedenie a konzumácia,
– obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti,
– odstup 2 metre medzi stolmi,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– povolené interiérové sedenie a konzumácia,
– obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
– odstup 2 metre medzi stolmi,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Zelené okresy (Monitoring)
– počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

FITNESS CENTRÁ

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Zelené okresy (Monitoring):
– 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– len individuálne prehliadky.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– len individuálne prehliadky.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.

Zelené okresy (Monitoring):
– prehliadky bez kapacitných obmedzení.

DIVADELNÉ, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– zakázané.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
– evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
– maximálna kapacita 50% zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
– minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
– zakázané státie obecenstva,
– neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
– evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
– maximálna kapacita 50 % zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
– minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
– zakázané státie obecenstva,
– neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
– evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
– maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
– minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
– státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
– konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
– konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
– evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
– maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
– v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
– minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
– státie zákazníkov, maximálna kapacita  do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
– konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
– konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Zelené okresy (Monitoring):
– prekrytie úst a nosa,
– maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

Bordové okresy (III. stupeň varovania):
– zakázané.

Červené okresy (II. stupeň varovania):
– zakázané.

Ružové okresy (I. stupeň varovania):
– v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb
(! nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
– interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
– interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb

Zelené okresy (Monitoring):
– státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb

Podmienka:
Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Dátum: 24. mája 2021

Slovenčina Slovenčina English English