V dňoch 21 – 24.03 2018 sa v hoteli Svpetrvs , Supetar na chorvátskom ostrove Brač konal XIII ročník Medzinárodného kulinárskeho festivalu „Biser Mora 2018“. Zúčastnilo sa ho 300 súťažiacich z 19 krajín sveta. Medzi nimi aj 7 šéfkuchárov kuchárov zo Slovenska – členov Tatranského, Žilinského a Košického klubu SZKC. Myšlienka zostaviť súťažný tím kuchárov z členov viacerých klubov skrsla v hlave predsedu Tatranského klubu SZKC Karola Sklenára, ktorý sám sa tejto súťaže zúčastnil už po tretí krát.
Pod jeho taktovkou sa začala náročná príprava 7 nadšencov na medzinárodnú súťaž, u niektorých ako prvú skúsenosť na medzinárodnom kulinárskom kolbišti:
Karol Sklenár – šéfkuchár Penziónu Energetik, Demänovská Dolina a predseda Tatranského klubu SZKC
Peter Bracho – šéfkuchár Hotel Liptovský Dvor, Liptovský Ján
Dominik Marton – šéfkuchár Hotel Grand Castle, Liptovský Hrádok
Pavol Lukčík – šéfkuchár Hotela Ambasádor Košice
Radovan Budzák – šéfkuchár Kaštieľ Lučivná
Martin Hoferica – majiteľ a šéfkuchár Provance Restaurant
Ondrej Jurčo – študent Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Ako ukázali výsledky súťaže, pán Sklenár mal ako sa hovorí „ šťastnú ruku“. Vybral tím, ktorý na Slovensko doviezol 22 medailí a tomu sa už hovorí veľký úspech.
A s kým naši zápasili v gastronomickom ringu? S kuchármi z Chorvátska , Bosny a Hercegoviny Čiernej Hory, Slovinska, Macedónska, Srbska , Talianska, Ukrajiny, Maďarska, Bulharska, Francúzska , Malty, I9ndie, Japonska, Albánska, Turecka, Rakúska a Bieloruska.
Členovia nášho tímu kuchárov súťažili vo viacerých kategóriách , v ktorých získali nasledovné ocenenia:
Kategória „Jedlo z ryby“
Peter Bracho Zlatá medaila
Karol Sklenár Strieborná medaila
Dominik Marton Strieborná medaila
Ondrej Jurčo Strieborná medaila
Radovan Budzák Strieborná medaila
Martin Hoferica Strieborná medaila
Pavol Lukčik Bronzová medaila
Kategória „ Jedlo z jahňacieho mäsa“
Peter Bracho Zlatá medaila
Karol Sklenár Bronzová medaila
Dominik Marton Bronzová medaila
Ondrej Jurčo Bronzová medaila
Pavol Lukčik Bronzová medaila
Radovan Budzák Bronzová medaila
Martin Hoferica Bronzová medaila
Kategória „Jedlo z kuracieho mäsa“
Peter Bracho Zlatá medaila
Dominik Marton Strieborná medaila
Ondrej Jurčo Strieborná medaila
Martin Hoferica Strieborná medaila
Karol Sklenár Bronzová medaila
Kategória „Rizoto“
Pavol Lukčik Strieborná medaila
Radovan Budzák Strieborná medaila
Kategória „Dezert“
Peter Bracho Zlatá medaila
Do finále Pohára Perla Mora 2018, kde súťažilo už len 5 finalistov sa podarilo prebojovať Petrovi Brachovi.
Na prípravu trojchodového menu zloženého z predjedla, hlavného jedla a dezertu – Black Box, mali finalisti 90 minút .Vo finále sa Peter umiestnil na konečnom druhom mieste. Tým si zabezpečil miestenku na veľkom Grand Finále na Makarskej riviére, ktoré sa bude konať vo februári 2019. Budeme mu všetci držať palce.
Za pomoc a podporu pri príprave i účasti ďakujeme spoločnostiam:
METRO – Cash& Carry Slovensko, Lunys, A-Z Gastro B. Bystrica, OMES s.r.o, Big Green egg – Slovensko, Prémium Gastro, BITO, Bidfood s.r.o, Hotel Liptovský dvor, a Tatranskému, Žilinskému a Košickému klubu SZKC