Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

Slovenský tím sa úspešne predstavil na svetovom finále Bocuse d’Or v Lyone!

Bratislava 28.1. 202526. a 27. januára 2025 sa vo francúzskom Lyone konalo svetové finále najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete, Bocuse d’Or. Tentokrát sa do elitnej TOP 24 dostalo aj Slovensko. V konečnom hodnotení skončilo na 15. mieste.

Súťaž Bocuse d’Or sa koná už od roku 1987 a je pomenovaná po celosvetovo úspešnom a uznávanom kuchárovi, Paulovi Bocusovi. Je považovaná za vrchol gastronómie, inkubátor dokonalosti nápadov a techniky.

Slovenský tím sa medzi špičku svetovej gastronómie zaradil po prvýkrát. Na európskych kolách v Ženeve (2010) a Budapešti (2022) naše tímy nepostúpili na svetové finále. Podarilo sa to až v roku 2024, na európskom kole v nórskom Trondheime, kedy sa tím s kandidátom Marekom Minaričom a asistentom Márkom Janákom prebojovali medzi elitnú európsku TOP desiatku a získali miesto na svetovom finále v Lyone.

Náš tím sa predstavil v Lyone hneď počas prvého súťažného dňa. Hlavnými témami boli srnčie mäso a sciéna orlovitá. Presne boli definované aj ďalšie suroviny, ktoré boli základom pre prílohy a omáčky. „Všetko, čo sme si naplánovali a natrénovali, sme splnili. Suroviny sme dôkladne poznali, vďaka nášmu partnerovi sme s nimi trénovali od začiatku a to je vždy výhoda“, vysvetľuje Marek Minarič.

Dôležitosť a význam pätnástej priečky pre Slovensko objasňuje Peter Duranský, prezident Bocuse d’Or Slovakia: „Vo finále síce súťažilo len 24 tímov, ale všetky sa tam dostali na základe kontinentálnych selekcií, čiže na konci dňa bolo tých tímov oveľa viac. Je len málo krajín, ktoré na tretí pokus prídu na kontinentálne kolo a postúpia na svet. A tam dokonca skončia v prvej pätnástke. Z tohto uhla pohľadu je to veľký úspech, čo len znamená, že máme na čom stavať a naši kandidáti dokážu uspieť medzi svetovou špičkou“.

Na prvých priečkach už roky medzi sebou zápasia gastronomické super veľmoci – Škandinávia, Francúzsko, Veľká Británia či Spojené štáty americké. Tento rok sa na prvom mieste umiestnilo Francúzsko, ktoré na zlatú sošku Paula Bocusa čakalo niekoľko rokov. Druhí skončili Dáni a tretí Švédi.

Pre Slovensko, ktoré stále ešte čaká na zaradenie do gurmánskeho bedekra Michelin či ďalších svetových rebríčkov, je to veľký úspech, ktorý sa podaril aj vďaka podpore Ministerstva cestovného ruchu a športu, SLOVAKIA TRAVEL a Senator Banquets. „V prvom rade by som chcel poďakovať slovenskému tímu, že sa vôbec ako prvý slovenský tím prebojoval do svetového finále a reprezentoval našu krajinu na najvyššej úrovni. METRO Slovakia podporuje iniciatívy, ktoré pomáhajú zviditeľniť slovenskú gastronómiu a získať jej uznanie na globálnej úrovni. Tento úspech na svetovej scéne je dôkazom rastúcich schopností našich kuchárov a perspektívy slovenskej kuchyne. Zároveň by som chcel všetkých povzbudiť, aby neprestávali rozvíjať svoju tvorivosť, prijímali nové výzvy a prispievali k inováciám, ktoré môžu posunúť slovenskú gastronómiu na vyššiu úroveň,“ povedal Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia.

Úplné znenie menu, s ktorým súťažil slovenský tím

Téma ryba – Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili, podávaná so zelerom konfitovanom v bylinkovom masle, s lokálnymi bylinkami a koreninami. Polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom a koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom so šafránovo-homárovým sabayon.

Téma mäso – Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou bielou husacou pečeňou Foie Gras a srnčou sviečkovicou, pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete, koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a bielou kačacou pečeňou Foie Gras podávané so slovesnkou hruškou a čiernou ríbezľou s pekanovými orechmi a čiernym korením, srnčie consommé s krémovou raviolou a zeleninovým ragú s omáčkou Viktória.

Katarína Žídek Gaťášová I PR specialist I +421907723654 I katarina.zidek.gatasova@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email
Print