Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Príhovor prezidenta SZKC

Príhovor prezidenta SZKC

Vážení členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov , priaznivci gastronómie, priatelia,

Úvodom Vás srdečne pozdravujem a do práve začínajúceho sa roka 2022 prajem Vám a Vašim blízkym veľa zdravia, šťastia, pohody, spokojnosti a úspechov.

Máme za sebou špecifické obdobie, ktoré nikto z nás v živote nezažil a pred sebou dobu plnú otázok a očakávaní. Chcel by som vyjadriť nádej, že Vy a Vaši blízki ste v bezpečí a neopúšťa Vás optimizmus. Mám radosť, že sa mi darí s mnohými z Vás komunikovať osobne alebo prostredníctvom sociálnych sieti či telefonicky.
Posledné dva roky nie sú vôbec priaznivé a k našej profesii ústretové .Určite aj vy pociťujete, že naše profesie a taktiež profesie na nás nadväzujúce sú pandémiou najviac postihnuté. Chcem Vás ubezpečiť, že vážnosť situácie si plne uvedomujem, vnímam aj upadávajúci záujem o prácu v gastronómii. a som pripravený náš odbor čo najviac podporiť. Spolu s ďalšími 14 zástupcami gastronomických profesijných zväzov, asociácii a združení a zástupcami dodávateľských zväzov v rámci platformy  #StáleMámeChuť, sa snažíme čo najviac komunikovať so štátnymi orgánmi., aby sme informovali o tom, čo nás najviac trápi,  informujeme a navrhujeme opatrenia ktoré by sektoru gastronómie najviac pomohli zmierniť dôsledky pandémie. Verte, že je to náročná práca, ale pomaly sa už dostavujú prvé čiastkové úspechy v podobe podporných opatrení a znížení DPH pre gastronómiu. Aj keď ide o náročnú prácu, má veľký zmysel a budeme v nej pokračovať.

Okrem súčasnej situácie máme však pred sebou stále ciele, ktoré sa snažíme plniť. Tým hlavným samozrejme je ubezpečiť našich členov, že Zväz je zmysluplným združením, pripraveným podporovať kohokoľvek kto pracuje v gastronómii. Sme pripravení vyvíjať ďalšiu činnosť , ktorá bude našich členov utvrdzovať v tom, že je správne byť s nami a gastronómii venovať patričnú pozornosť.

V závere minulého roka sa nám v spolupráci s generálnym partnerom SZKC , spoločnosťou METRO Cash & Carry SR podaril husársky kúsok. Zorganizovali sme národné kolo najprestížnejšej a najznámejšej svetovej súťaže kuchárov „ Bocuse d´Or“ . generálnym partnerom súťaže bola opäť spoločnosť METRO Cash & Carry SR. Husársky kúsok to bol nielen v náročnosti prípravy takejto svetom ostro sledovanej súťaže, ale aj v tom, že od polnoci ďalšieho dňa bol vyhlásený lockdown a teda aj zákaz organizovať hromadné podujatia. Takže stihli sme to naozaj „ v hodine dvanástej “. Jediným pre nás boľavým miestom bola skutočnosť, že akcia nebola sprístupnená verejnosti a my sme tak nemohli vyhovieť všetkým záujemcom, ktorí sa na súťaž chceli prísť pozrieť. Všetky informácie a fotodokumentáciu z  tejto súťaže však nájdete na web stránke www.bocusedorslovakia.

Víťaz „Bocuse d Or Slovakia 2021 „ šéfkuchár Peter Duranský bude farby slovenskej gastronómie a slovenských kuchárov   obhajovať na Európskom kole Bocuse d´Or 2022“, ktoré sa bude konať v marci 2022 v Budapešti. Pán Duranský sa už usilovne pripravuje a trénuje na súťaž.

V minulom roku sme vytvorili podmienky pre vznik nového klubu – Klubu Národný tím kuchárov a cukrárov SZKC, ktorého úlohou bude vykreovať nový tím kuchárov a cukrárov, ktorý bude prezentovať šikovnosť a zručnosť slovenských kuchárov a cukrárov na prestížnych medzinárodných a svetových gastronomických súťažiach a nadviaže tak na predchádzajúce úspechy nášho národného tímu, ktorý nás úspešne prezentoval v predchádzajúcich rokoch..

V nasledujúcom období chceme pokračovať v organizovaní kuchárskych a cukrárskych súťaží tak pre juniorov ako i seniorov . Naše kluby budú organizovať kurzy, semináre a tiež súťaže, ktorých aktivity taktiež dočasne utlmila pandémia.

Plánujeme rozširovať skúsenosti študentov odborných škôl zameraných na gastronómiu. Rozvíjame spoluprácu s našimi partnermi . Úspešne pokračuje aj medzinárodná spolupráca so Svetovou asociáciou kuchárskych asociácii – Worldchefs – WACS a na základe našich spoločných aktivít sa nám darí postupovať viac aj do jej vnútorných štruktúr..

Do nového obdobia chceme vstúpiť ako Zväz , ktorý bude pokračovať v činnosti a nadväzovať na predchádzajúcich úspešných 31 rokov svojej činnosti . V pláne máme rozšíriť štruktúru Zväzu o sekciu školského či inej formy účelového stravovania a zapojiť do činnosti aj kolegov z týchto oblasti gastronómie . O všetkých aktivitách Zväzu budeme i naďalej informovať na našej web stránke www.szkc.sk , takže o našich plánoch , či nových aktivitách a krokoch budete naďalej podrobne informovaní.

Posledné dva roky neboli pre gastronómiu jednoduché. Preto budeme aj naďalej obhajovať záujmy pracovníkov v gastronómii. Budeme otvárať témy, o ktorých sa hovorí veľmi potichu. Budeme stáť na Vašej strane naďalej.

Pokiaľ ešte nie ste našimi členmi, pridajte sa do nášho otvoreného spolku ľudí ktorým gastronómia“ leží na srdci“.
V tejto súvislosti si dovolím si citovať pána Bc.Miroslava Kubeca, prezidenta Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky a bývalého Kontinentálneho riaditeľa WACS pre Strednú Európu: „Kuchári a cukrári sú jedna veľká rodina. Oprieť sa o skúsenosti kolegov a kolegýň Vám dodá odvahu do ďalšej práce“

Verím, že sa k nám pridajú ďalší noví členovia, ktorým záleží na rozvoji slovenskej gastronómie.

 

Priatelia, prajem Vám predovšetkým veľa zdravia, šťastia, odvahu do ďalšej práce , veľa síl na prekonanie dnešnej ťažkej situácie a úspechov v profesionálnom i osobnom živote.

Vojto Artz, prezident SZKC

Pridaj komentár

Slovenčina Slovenčina English English