Nový partner SZKC – Robot Coupe

Nový partner SZKC – Robot Coupe

Vážení členovia, kolegovia, priatelia, 
s potešením oznamujeme, že od 1. januára 2017 sa novým partnerom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov stala spoločnosť Robot Coupe, so sídlom vo Francúzsku. Popredný francúzsky výrobca zariadení na spracovanie surovín ponúka širokú radu zariadení pre gastronomické prevádzky všetkých veľkostí (bufety, reštaurácie, hotely, závodné, nemocničné a školské jedálne...). Firma bola založená v roku 1960 a už viac ako 50 rokov…
čítaj ďalej →
Prvé zasadnutie pracovnej skupiny na zmenu legislatívy

Prvé zasadnutie pracovnej skupiny na zmenu legislatívy

Ako sme Vás už informovali, pripravuje sa zmena legislatívy – novela Vyhlášky MZ SR číslo 533/2007 o podrobnostiach o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania,( ktorá v § 9, písm. i) stanovuje, že možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa. Čo znamená, že podávanie tatárskeho bifteku je vlastne zo zákona zakázané. Diskutabilná je aj príprava steakov alebo príprava mäsa…
čítaj ďalej →
Vianočné prianie

Vianočné prianie

Vážení priatelia a priaznivci, nech sú pre vás Vianočné sviatky žiarivé a radostné. Nech všetky vaše želania a sny stanú sa skutočnosťou a nech vás pocit radosti naplní počas celého roka 2017. --- Branislav Križan - prezident SZKC Ing. Zuzana Dúžeková - generálna tajomníčka SZKC
čítaj ďalej →
Poznáme finalistov súťaže Majster kuchár 2016/2017

Poznáme finalistov súťaže Majster kuchár 2016/2017

Súťaž o titul najlepšieho kuchára Slovenskej republiky „MAJSTER KUCHÁR SR 2016/2017“ pokračuje svojim druhým ročníkom. Finále sa uskutoční 29. januára 2017 vo Výstavnom a kongresovom centre Incheba Bratislava, Hala D2. Súťažiaci musia v časovom limite 4 hodiny pripraviť trojchodové menu zo sezónnych surovín. Pri príprave menu musia byť použité prvky slovenskej kuchyne, to znamená moderne upravená klasická slovenská chuť a tradičná slovenská kuchyňa. V súťažnom menu musia…
čítaj ďalej →
Tatárskemu bifteku na Slovensku svitá

Tatárskemu bifteku na Slovensku svitá

O tatárskom bifteku sa v poslednom období vedie široká diskusia. Prečo si na ňom nemožno pochutnať v reštauráciách tak, aby z toho nehrozila pre prevádzkovateľov mastná pokuta? Čo tomu bráni? V roku 2007, do platnosti vstúpila Vyhláška MZ SR číslo 533 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá v § 9, písm. i) stanovuje, že možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa.…
čítaj ďalej →
Prezentácia jedál v školskom stravovaní

Prezentácia jedál v školskom stravovaní

Osvojenie si zdravých stravovacích návykov v detskom veku sa považuje za jednu z najúčinnejších foriem prevencie chorôb detí a zabezpečenie ich zdravého vývoja. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR z toho dôvodu vydáva Materiálno-spotrebné normy a receptúry, ktoré majú pre zariadenia školského stravovania záväzný charakter (s prípustnou toleranciou použitia, ktorá je v normách stanovená), Za účelom ozdravenia výživy a spestrenia jedálneho lístka detí sú…
čítaj ďalej →
Slávnostné podpísanie zmluvy o partnerstve a spolupráci

Slávnostné podpísanie zmluvy o partnerstve a spolupráci

V bratislavskom Hoteli MATYŠÁK*** sa 29. novembra 2016 uskutočnilo slávnostné podpísanie zmluvy o spolupráci a partnerstve medzi Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov a Gourmet Klub-om. Prezidenti oboch partnerských organizácii Branislav KRIŽAN a Jaroslav ERTL podpísali zmluvu, ktorá bude základom zintenzívnenia vzťahov medzi oboma partnerskými združeniami, výmeny informácií, skúsenosti a realizácie gastronomických podujatí, vzájomného informovania o organizácii významných podujatí a súťaží, medzinárodných gastronomických súťaží a ďalšieho profesijného vzdelávania, ako aj…
čítaj ďalej →
TOP CUKRÁR 2016 – Výsledky

TOP CUKRÁR 2016 – Výsledky

Výsledky súťaže TOP cukrár 2016 - 5.ročník, Evant House Žilina TOP cukrár 2016 Katarína Poláčková - Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca Súťažná kategória junior - počet súťažiacich 10 • 1. Miesto - Katarína Poláčková - Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca (počet bodov 94,00) Zlatá medaila • 2. Miesto - Alena Pažitná, Zuzana Kurincová - Stredná odborná škola…
čítaj ďalej →
Medzinárodná súťaž – Cukrárske slávnosti na Karmeli 2017

Medzinárodná súťaž – Cukrárske slávnosti na Karmeli 2017

Integrovaná stredná odborní škola Mladá Boleslav, na Karmeli 206, v Českej republike, pozýva študentov stredných odborných škôl so zameraním na gastronómiu ale aj cukrárne a hotely (samostatná kategória) na Medzinárodnú súťaž – Cukrárske slávnosti na Karmeli 2017. Súťažiť sa bude v kategóriách: – Barman – Cukrár – Pekár Každá škola sa môže prihlásiť do ľubovoľnej kategória (môže do všetkých alebo si môže vybrať…
čítaj ďalej →
Vyhlasujeme súťaž CARVING CUP SLOVAKIA 2017

Vyhlasujeme súťaž CARVING CUP SLOVAKIA 2017

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov v spolupráci s partnermi a sponzorskými organizáciami a pod záštitou pána Miroslava Kubeca – WACS Continental Directora Central Europe a pána Branislava Križana – prezidenta SZKC vyhlasuje: CARVING CUP SLOVAKIA 2017 odborný garant: Luděk Procházka – CZECH CARVING STUDIO Súťaž je vyhlásená pre nasledovné kategórie: 
Kategória A – vopred pripravené kompozície a výrobky – voľná téma Kategória B – vopred…
čítaj ďalej →
Slovenčina Slovenčina English English