24 študentov zo šiestich stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu a hotelierstvo zo Slovenska, Českej republiky, Chorvátska a Francúzska si prišlo zmerať svoje sily, kreativitu či nápaditosť na 11. ročník GASTROFESTIVALU Nitra Slovakia do Nitry.
Ten sa konal v priestoroch Hotelovej akadémie Nitra, Slančíkovej ul. 2, v dňoch 20. – 22. marca 2018. Zorganizovali ho pedagogický zbor a študenti Hotelovej akadémie pod taktovkou riaditeľa Spojenej školy Nitra pána Mgr. Jaroslava Mačeka.
GASTROFESTIVAL Nitra Slovakia 2018 je medzinárodná gastronomická súťaž, ktorej cieľom je rozvinúť a podporiť odvetvie cestovného ruchu, odbornosť a zručnosť žiakov hotelových akadémii zúčastnených škôl . Podujatie trvalo tri dni, z toho dva prezentačné a súťažné.
Téma tohto ročníka bola príznačná pre predveľkonočné obdobie, v ktorom sa konala – Láska ku gastronómii je ako jarné slnko. Prebúdza energiu, zaháňa nepokoj a vždy je v nej túžba po harmónii tela a ducha. Vdýchnime teda veľkonočným tradíciám svieži vánok modernej doby a vytvorme kúzlo zdravého životného štýlu.
Do tohtoročného gastronomického ringu Gastrofestivalu Nitra Slovakia svojich žiakov vyslali :
▪ Hotelová akadémia Nitra, Slovensko
▪ Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, Slovensko,
▪ Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Česká republika,
▪ Obchodní akadémie a Hotelová škola Třebíč, Česká republika
▪ Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Chorvátsko
▪ CFA des trois villes de la Mayenne Laval, Francúzsko
Na súťaž vyslali dvojčlenné družstvo kuchárov a dvojčlenné družstvo čašníkov.
Prvý deň
po slávnostnom otvorení súťaže žiaci prezentovali svoju školu, región a krajinu. Prostredníctvom power pointových prezentácii priblížili svoju krajinu ale aj školu , ktorú prišli na súťaž reprezentovať. Nasledovala degustácia typických jedál a špecialít, vín a nápojov reprezentujúcich krajinu z ktorej pochádzajú, ktorú pripravili a prezentovali súťažné tímy. Na slávnostnom otvorení súťaže sa okrem súťažiacich zúčastnili aj vyučujúci, riaditelia a reprezentanti škôl a pozvaní hostia v úctyhodnom 200 osôb presahujúcom počte
Druhý deň prebiehala samotná súťaž
Dvojčlenné súťažné tímy kuchárov mali za úlohu pripraviť 6 porcií štvorchodového menu, pozostávajúceho z predjedla , polievky, hlavného jedla a dezertu.
Povinnými surovinami boli:
• pre prípravu predjedla vajce a chren
• pre prípravu polievka jarná zelenia
• pre prípravu hlavného jedla mäso králika domáceho, jarné byliny, zemiaky, špaldová múka
• na prípravu dezertu museli byť použité vlašské orechy
Dvojčlenný tím čašníkov pripravoval slávnostnú tabuľu na rovnakú tému ako kuchári a servíroval menu, ktoré pripravili ich spolužiaci VIP hosťom
Celé súťažné dianie pozorne sledovali a hodnotili dve vysoko odborné komisie v zložení:
Pre kategóriu kuchár:
Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, predseda komisie
Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov
Lukáš Guzman, člen Banskobystrického klubu SZKC
Pre kategóriu čašník:
Tiago Vigano, riaditeľ hotela Elizabeth **** Trenčín, predseda komisie
Mgr. Ivan Plačko, riaditeľ Chateau Appony**** Oponice
Michal Zrubec, Trend TOP sommelier 2018, Hotel Mikádo**** Nitra
Komisie udelili nasledovné ocenenia:
V Kategórii kuchár:
Zlatá medaila a titul absolútny víťaz
CFA des trois villes de la Mayenne Laval, Francúzsko
Zlatá medaila
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Česká republika
Strieborná medaila
Hotelová akadémia Nitra, Slovensko
Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, Česká republika
Bronzová medaila
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, Slovensko
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Chorvátsko
V kategórii čašník:
Zlatá medaila a titul absolútny víťaz
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Česká republika
Zlatá medaila
Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, Česká republika
Strieborná medaila
Hotelová akadémia Nitra, Slovensko
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Chorvátsko
Bronzová medaila
CFA des trois villes de la Mayenne Laval, Francúzsko
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany, Slovensko
Počas tretieho už nesúťažného dňa si účastníci v rámci exkurzie prezreli niektoré pamätihodnosti Slovenska.
Organizátorom sa podarilo naozaj bravúrne zvládnuť organizačne veľmi náročnú gastronomickú akciu. Podarilo sa im vytvoriť úžasnú, uvoľnenú, pohodovú a priateľskú atmosféru , v ktorej sa aj napriek “ súťažnému stresu“ určite dobre súťažilo . Veľkú zásluhu na tom mali aj pedagógovia a študenti, ktorí sa postarali o slávnostný kultúrny program , počas Galavečera, za ktorý by sa naozaj nemuseli hanbiť ani „dospeláci“
Súťažiacim blahoželáme a organizátorom ďakujeme aj za pozvanie na tento medzinárodný gastronomický sviatok študentov stredných odborných škôl.