Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

VÝSLEDKY SÚŤAŽE MAJSTER KUCHÁR SR 2015/2016

V rámci 23. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2016 usporiadal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov I. ročník najprestížnejšej súťaže o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky. O titul „Majster kuchár SR 2015/2016“ vo finálovom kole súťaže bojovalo šesť kuchárov z radov členov i nečlenov SZKC.

Záštitu nad súťažou prevzal:
Bc. Miroslav Kubec , Kontinentálny riaditeľ Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre Strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.

Generálnym partnerom súťaže bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o.

Finále súťaže sa konalo v expozícii spoločnosti METRO Slovensko vo Výstavnom a kongresovom centre INCHEBA Bratislava 31. januára 2016.

Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:
Technická komisia
Sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0019A
Predsedom komisie bol pán Václav Forman, WACS hodnotiteľ z Českej republiky. Členmi komisie boli: Ivan Vozár, manažér Slovenského národnému tímu kuchárov a cukrárov a Lukáš Fürbach, zástupca šéfkuchára Hotel Grand River Park Bratislava, obaja certifikovaní pre hodnotenie súťaží konaných na Slovensku.

Degustačná komisia
Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na pracovisko. Súťažné jedlá boli predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0034A
Predsedom komisie bol pán Bc Marek Svoboda certifikovaný hodnotiteľ WACS z Českej republiky. Členmi komisie boli pán Vojtech Artz , zástupca spoločnosti METRO Slovensko a Jozef Hromjak, šéfkuchár Hotel Double Tree by Hilton Košice, certifikovaný pre hodnotenie súťaží konaných na Slovensku.
Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS.

Titul „Majster kuchár SR 2015/2016“ získal
pán STANISLAV CICOŇ

zástupca šéfkuchára Waterford Castle hotel and golf resort, Írsko
člen Prešovského klubu SZKC

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0092A
Súťažné menu:
Predjedlo: Pečené prepeličie prsíčko, ragú zo stehienka a kyslej kapusty, mousse z údených zemiakov s hľuzovkovým olejom, sherry karamel, prepeličie vajíčko

Hlavný chod: Jahňací hrebienok marinovaný v ovčom jogurte, bylinková krústa, petržlen pečený v sene, krémový petržlen, petržlenové čatny, zemiakovo-bryndzové pyré, jahňací demi glacé

Múčnik: Vtáčie mlieko, makový anglaise, kakaová trubička, pena z rakytníka, rakytníkové želé

Na druhom mieste sa umiestnil pán TOMÁŠ ZAPLETAL
MMI GASTRO šéfkuchár reštaurácie ZORNO, Lozorno

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0018A
Súťažné menu:
Predjedlo: Grilovaná prepelička plnená gaštanmi a podávaná s repovým pyré

Hlavný chod: Grilovaný jahňací hrebienok s blanšírovanou cuketou, tekvicovým pyré a jahňacím jusom ochutené pečeným cesnakom

Dezert: Tekvicové palacinky plnené slivkovým pyré, praženými vlašskými jadrami

Na treťom mieste sa umiestnil pán TOMÁŠ TÁBORSKÝ
šéfkuchár Al Trivio Ristorante Senica

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0039A
Súťažné menu:
Predjedlo: Terinka z prepeličky, jemne údená dymom z čerešňového dreva plnená vlašskými orechmi a červenou cibuľou, podávaná na carpacciu z pečenej cvikly, smotanový pôrik a chrumkavé toasty

Hlavný chod: Jahňací hrebienok pripravený technológiou Sous vide, podávaný na pyré z pečenej zeleniny, pirohy plnené šampiňónovým ragú s jemne pikantnou strúhankou, viazanička zeleniny a omáčka z červeného vína

Dezert: Tortička z prekladaného perníkového cesta s gaštanovým krémom, jablká varené v mandľovom likéry so škoricou, karamelovo-smotanová omáčka

Ďalšími finalistami (v abecednom poradí) boli:

Miroslav Nádašský – Šéfkuchár Penzion Rosenthal Ružindol, (člen Bratislavského klubu SZKC)
20160131-PCR-Metro_Bratislava-0016A

Karol Padlovics, Šéfkuchár Kleopatra Steak House, Komárno
20160131-PCR-Metro_Bratislava-0090A

Tibor Šimonek, Zástupca šéfkuchára Hotel LEV Levice, (člen Bratislavského klubu SZKC)
20160131-PCR-Metro_Bratislava-0151A

Mediálny partner súťaže
GASTRO – Revue gastronómie a cestovného ruchu.

Ceny do súťaže venovali:
METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o,
Berndorf Sandrik Žarnovica
spoločnosť SOLA Switzerland Nitra.

Veľmi pekne ďakujeme!

20160131-PCR-Metro_Bratislava-0001A-2
20160131-PCR-Metro_Bratislava-0269A

Víťazom i všetkým súťažiacim úprimne blahoželáme!

Autor fotografií: Peter Král

[fancygallery id=“6″ album=“19″]

Facebook
WhatsApp
Email
Print