Národný tím

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.

Členovia národného tímu kuchárov a cukrárov sú vybraní z najlepších odborníkov vo svojom odbore. Do tímu boli vybraní na základe svojich odborných znalosti a zručností, ktoré preukázali v praxi. Členmi tímu sú kuchári a cukrári pôsobiaci v regionálnych a odborných kluboch SZKC.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC s veľkým úspechom pravidelne reprezentuje slovenskú gastronómiu i SZKC na medzinárodných kuchárskych a cukrárskych súťažiach Svetový kulinársky pohár „WORLD Cullinary CUP“ – Expogast Luxemburg a „IKA Erfurt“ – Olympiáda kuchárov.

História národného tmu SZKC sa začala písať v roku 2000, kedy po prvý krát sa Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC zúčastnil na medzinárodnej súťaži „ Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2000“ v Erfurte.

Výsledky doterajšieho pôsobenia národného tímu seniorov a juniorského národného tímu:

  • 2000 IKA Erfurt diplom za účasť
  • 2002 Expogast strieborná medaila
  • 2004 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
  • 2006 Expogast bronzová medaila
  • 2008 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
  • 2010 Expogast 2 strieborné medaily
  • 2012 IKA Erfurt bronzová medaila
  • 2014 Expogast Luxemburg, 2 bronzové medaily
  • 2016 IKA Erfurt, bronzová medaila
  • 2018 Expogast Luxembrg 2 bronzové medaily
  • 2018 EXPOGAST Luxemburg bronzová medaila – Juniorský Národný tím kuchárov a cukrárov
  • 2020 IKA Štuttgart strieborná medaila – Regionálny klub kuchárov a cukrárov Žilina
  • 2020 IKA Štuttgart diplom tím Comunity Catering – Prešov
  • 2024 IKA Stuttgart 2 bronzové medaily Národný tém kuchárov a cukrárov SZKC
  • 2024 IKA Stuttgart bronzová medaila – tím Comunity Catering – Prešov

Na Olympiáde kuchárov a cukrárov IKA Culinary Olympics 2024 sme zožali úspech a domov priviezli tri cenné bronzové medaily

V dňoch 02. – 07. februára 2024 sa v Stuttgarte konal 26 ročník najväčšej a najprestížnejšej medzinárodnej súťaže kuchárov a cukrárov, ktorej organizátorom je Svetová organizácia kuchárských spolkov Worlfchefs WACS.

Táto súťaž spája najtalentovanejších kulinárskych umelcov z celého sveta – je to podujatie „raz za život“, ktoré sa od roku 1900 opakuje každé štyri roky.
Aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal v tomto veľkom súboji svetových majstrov gastronómie tento rok svoje ohnivká. Do “kuchárskeho ringu “ sme vyslali dva tímy

Národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:

Jozef HROMJÁK – kapitán tímu
Tomáš ŠĚVČÍK, kuchár
Patrik POKRÝVKA , kuchár
Ondrej KUNC, kuchár
Andrej RÓTH, kuchár
Mária KAŠICKÁ cukrárka

Viktor NEMERGUT kuchár pomocník
Sebastián TÓTH , cukrár pomocník
Alexandra KRAJČOVIČOVÁ , kuchár pomocník
Lukáš GUZMAN, pomocník

Tomáš Jakab, manažer tímu

Tím Community Catering Slovakia,
ktorý nás na IKA Stuttgart 2024 reprezentoval v zložení .

Peter KRIŠTOF  – kapitán tímu
Gabriel KOCÁK – kuchár
Martin PETRÍK   – kuchár
Marek MADZÍK  – kuchár
Slavomír SABOL – kuchár

František KRANKOTA  – kuchár pomocník
Marián PŠAK- kuchár pomocník
Anton KUBÍK  – kuchár pomocník
Šimon MADZÍK – kuchár pomocník
Milan POLOHA  – manažér tímu
Martin SPIŠÁK  – marketingová podpora
Štefan MIKLUŠ  – realizačná podpora

Na Slovensko sa nevrátili s prázdnymi rukami. Aj napriek tvrdej a náročnej konkurencii získali tri bronzové medaily, k čomu im naozaj srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme za reprezentáciu tak Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ako aj Slovenskej republiky.

Právom teda môžeme byť na naše tímy pyšní. Opäť dokázali, že slovenská gastronómia je konkurencieschopná aj na svetovej úrovni. Potvrdili aj trvalo sa zvyšujúcu úroveň kulinárskeho umenia našej krajiny, pretože invencia, kreativita a angažovanosť boli zreteľné vo všetkých výstupoch našich súťažiacich

Web: www.narodnytimkucharov.sk
Instagram: www.instagram.com/slovak_culinary_team/


Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov

Historicky po prvý krát sa na Svetovom kulinárskom pohári „World Culinary CUP Expogast Luxemburg 2018 premiérovo predstaví aj Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov.

Slovenský národní juniorský tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou SZKC , ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj modernej gastronómie.

Členovia tímu sú vybraní z najlepších a v tuzemských i zahraničných súťažiach mladých ľudí – juniorov do 21 rokov, kde získali popredné medailové umiestnenia.

Do svetového ringu mladých kuchárov a cukrárov za Slovensko nastúpia v tomto zložení:

• Daniel Melicherik, kapitán tímu

Kuchári:
• Ladislav Samuel Veselský, Hotelová akadémia Mikovíniho 1 Bratislava
• Matej Granec, Penzión Ranč Šenkvice
• Erika Rajtuková, SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota
• Petra Furmanová, SOŠ hotelových služieb a dopravy Lučenec
• Marek Baksa (náhradník), Hotelová akadémia Mikovíniho 1 Bratislava
• Dávid Ruml (náhradník), SOŠ spoloč. stravov. Žilina

Cukrári:
• Alena Pažitná, SOŠ obchodu a služieb Púchov
• Kristína Bačíková (náhrad.), SOŠ hotel. Služieb a obchodu Zvolen
• Mgr. Jozef Baránek, manažér tímu

Slovenčina Slovenčina English English