Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Michelinský šéfkuchár Angelo Troiani bol hosťom na I. METRO HORECA SYMPÓZIU

Michelinský šéfkuchár Angelo Troiani bol hosťom na I. METRO HORECA SYMPÓZIU

Pre všetkých tých, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nemali možnosť zúčastniť na I. METRO HORECA sympóziu v apríli 2016, prinášame aspoň krátku informáciu, aj keď určite nenahradí a nevystihne „na živo“ prežitú atmosféru plnú osožných informácií, prezentácií ale aj veľmi decentného večerného programu , ktorým bolo sympózium ukončené. Celý program sympózia bol popretkávaný nenúteným a vtipným komentárom moderátorky Adelky Banášovej.

Organizátori pri výbere miesta pre konanie sympózia mali naozaj šťastnú ruku, keď vybrali Kongres Wellness & Spa Hotel SITNO**** v rázovitej obci VYHNE, v malebnom prostredí Štiavnických vrchov. Veľmi príjemný hotel s dobrými službami a milým personálom. Začiatkom apríla 2016 sa tam konal prvý ročník METRO Horeca sympózia pre hotelierov a reštauratérov, na ktorom sa zúčastnilo 120 profesionálov z celého Slovenska.

untitled7

Program bol rozdelený do dvoch častí – v prvej dopoludňajšej časti prednášali známi odborníci z oblasti gastronómie a hotelierstva – Ing. Marek Harbuľák zo Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky, Dr. Giovanni Gentile z Talianskej obchodno-konzultačnej spoločnosti, ktorý sa vo svojej prednáške venoval odbornému vzdelávaniu v gastronómii a Roman Vaněk z „Pražského kulinářského institutu“. Jeho prednáška bola zameraná na veľmi dôležitú a vážnu tému: ako si získať a udržať hosťa. Čakala som, že budeme počuť návod ako získať a udržať hosťa.Pán Vaněk však veľmi vtipne a obratne prednášal nie o tom, čo pre to urobiť, ale čo rozhodne nerobiť, ak chceme byť úspešní. Na autentických príkladoch a dokladoch to aj zdokumentoval. Podtituly ako „pohotová servírka“, „segregácia hostí“, „chytrý somelier“ a vytvorenie „vlastného cudzieho jazyka“ pre hostí v jedálnych lístkoch reštaurácií, obratne poukázali na chyby, ktoré nás o hostí oberajú .Verte, že šokovali. Rozhodne si pán Vaněk získal a udržal pozornosť poslucháčov a zaslúžil si dlhý potlesk, ktorý ho odprevádzal z pódia.

Druhú časť sympózia – popoludňajší program vyplnili praktické somelierske, barmanské a baristické workshopy venované snúbeniu vína s jedlom, príprave kávy či miešaných nápojov a workshop akadémia hoteliera. Na svoje si prišli aj gurmáni. Sprievodný program počas prestávok vypĺňali prezentácie dodávateľských firiem spojené s degustáciami.

Očakávaný veľký záujem vyvolal kulinársky workshop michelinského šéfkuchára Angela Troianiho z reštaurácie Il Convivio Ristorante Roma, ktorý spolu so šéfkuchárom METRO Vojtom Artzom pripravil zaujímavé variácie z morských plodov. Bol potvrdením vysokého kuchárskeho umenia a zručnosti. Pripravené jedlá boli na oko ale najmä na jazyk veľmi, veľmi príjemné. Zároveň prezentátori vybrali receptúry, ktoré neboli prekomplikované a boli ľahko realizovateľné. Prekvapivé boli nezvyčajné kombinácie použitých surovín, ktoré skĺbili farby, vône do úžasnej chute. Pre mňa favoritom boli cestoviny s opraženými mandľovými lupienkami, chrumkavým cesnakom, syrom Pecorino , bazalkou, citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a grilovanými krevetami. Obaja páni, mimochodom obaja naozaj aj veľmi sympatickí, prezradili aj receptúry a niekoľko tipov a kuchárskych trikov, ktoré viedli k obdivovanému výsledku.

IMG_6981

V rámci Sympózia sa odohral tiež 5. ročník METRO Majstrovstiev v otváraní ustríc. V súlade s medzinárodnými pravidlami súťažiaci otvárajú až 30 plochých ustríc typu Belon. Porota hodnotila rýchlosť, ale aj čistotu pracoviska a úpravu servírovaných ustríc. Trestné sekundy sa udeľovali napríklad za narezanie tela ustrice, úlomky ulity v mäse, nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a chybnú prezentáciu na pripravenej tácke.

Víťazom sa aj tento rok stal Slavomír Dic zo Starej Ľubovne – prvé miesto si vybojoval s výsledným časom 4:27 min. Po svojom triumfe prezradil, že za svoje zručnosti vďačí skúsenostiam, ktoré nadobudol v Anglicku. Pracoval tam v ustricovom bare, kde sa to naučil, a teraz z toho ťaží.. Spolu s druhým umiestneným Petrom Šimkom z reštaurácie Harley´s steak house Preshow si vybojovali účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2017 vo švédskom Trollhättene, kde budú reprezentovať Slovenskú republiku. Bronzová priečka patrila Dominikovi Balogovi z hotela Slávia Košice.

IMG_7057

Škoda, že som na sympóziu nestretla viac kuchárov – členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pre mňa toto sympózium bolo zážitkom, ktorý verím, že si budem môcť zopakovať v budúcom ročníku. Rozhodne by som to to odporúčala aj Vám.

Ing. Zuzana Dúžeková
generálna tajomníčka SZKC

Pridaj komentár