V zmysle Smernice Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 23/2017 o súťažiach, vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky 4. ročník súťaže v odborných zručnostiach SKILLS SLOVAKIA – Junior Gastro CUP v odbore CUKRÁR 2023/2024.
Realizátorom 4. ročníka súťaže je opäť Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
Odborným gestorom a spoluorganizátorom súťaže je Štátny inštitút odborného vzdelávania
Do tohto ročníka súťaže sa prihlásilo celkom 17 dvojčlenných súťažných tímov zo stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu. a z hotelových akadémii. Z nich do semifinálového kola postúpilo 15 tímov
Semifinále súťaže mladých, talentovaných žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré možno považovať za súťaž na úrovni krajov, sa konalo 16. januára 2024 v priestoroch SOŠ hotelových služieb a obchodu na Mojmírovej ul. v Piešťanoch.
Súťažné zadanie predpísalo prípravu 6 ks moderného kaviarenského dezertu – rezu
zloženého z minimálne 4 vrstiev, kde základ tvorí vhodný pečený korpus. Rez musel obsahovať minimálne 3 chuťové zložky, na reze museli byť viditeľné vrstvy a na povrchu zdobený každý kus jednotlivo ale rovnako. Rez taktiež musel mať ostré hrany. Na prípravu bolo stanovené použitie povinných surovín: čokoláda Callebaut a syr Lučina,
Na prípravu súťažného múčnika bol stanovený časový limit 120 minút .
Pozvánku do finálového kola s od hodnotiacej komisie zaslúžilo šesť najlepších tímov:
Natália Košecká a Nataša Šupová zo SOŠ obchodu a služieb Piešťany
Mária Kašická a Hana Hurová zo SOŠ hotelovej Horný Smokovec
Lilly Urbanová a Alena Voskárová zo SOŠ HS a obchodu Zvolen
Alexandra Dubravková a Soňa Horníková z Hotelovej akadémie Žilina,
Anna Yerofieieva a Anastasiia Fostii zo SOŠ obchodu a služieb Púchov
Viliam Bajzík a Timotej Ryban z Hotelovej akadémie Piešťany
Znalosti v odbore žiaci premenili do prípravy dezertu , ktoré museli aj správne dochutiť , ozdobiť a naservírovať.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderný dezert. O vyrovnanej a vysokej úrovni súťažných dezertov svedčilo umiestnenie
2 súťažných tímov v zlatom pásme
11 súťažných tímov v striebornom pásme
1 súťažného tímu v bronzovom pásme
Súťaž hodnotila odborná hodnotiaca komisia zložená z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike.
Naše poďakovanie patrí SOŠ obchodu a služieb na Mojmírovej ul. 28 v Piešťanoch, ktorá ako hostiteľ a spoluorganizátor súťaže vytvorila veľmi dobré podmienky pre súťaž a zaslúžila sa tak aj o veľmi dobrú súťažnú atmosféru a bezproblémový priebeh súťaže aj zabezpečenej starostlivosti o súťažiacich a ich sprievod.
Postupujúcim súťažiacim srdečne blahoželáme a tešíme sa na stretnutie na finálovom kole súťaže, ktoré sa bude konať v mesiaci apríl 2024
Na stiahnutie: Výsledková listina Skills Slovakia junior Gastro CUP v odbore cukrár 2023/2024