Aj priebeh 1. ročníka postupovej celoslovenskej súťaže Skills Slovakia junior GASTRO DEBIC CUP 2020/2021, vyhlásenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR , skomplikovala zdravotná situácia spôsobená pandémiou COVID 19 a opatreniami, ktoré ju sprevádzali. Výberové a taktiež semifinálové kolo súťaže sa museli, vzhľadom na vyhlásenie núdzového stavu , konať dištančnou formou.
Našťastie sa zdravotná situácia na Slovensku zlepšila natoľko, že finálové kolo súťaže sa už mohlo konať prezenčnou formou aj keď s vylúčením širokej verejnosti. Súťažiacich prišli podporiť ich majstri odbornej výchovy a pedagogický sprievod.
Finále súťaže sa , za dodržania prísnych hygienických opatrení, konalo v Bratislave .Súťaž prebiehala v novovybudovanom kuchynskom štúdiu spoločnosti SEBA Senátor Banquets s.r.o vybavenom špičkovou gastronomickou technológiou, ktorá dovoľovala súťažiť trom žiakom v rovnakom čase.
Mali za úlohu pripraviť 3 porcie reštauračného dezertu ako súčasti trojchodového menu , v časovom limite 120 minút.
Povinnými surovinami boli: :
- Čokoláda Calebaut 54 % (horká biela, mliečna) (ZEUS-BRAUN s. r. o Bratislava)
- 35 % smotana Stand & overun ( DEBIC / ACCOM Banská Bystrica)
- čerstvé jahody
To bola pre mladých cukrárov, ktorí v takejto súťaži zápolili po prvý krát , poriadna výzva ,ako predviesť odbornej verejnosti svoju šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou..
Výsledky ich práce posudzovali komisie zložené z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike. Ani jeden hodnotiteľ nebol v konflikte záujmov.
Hodnotilo sa v zmysle Smerníc a hodnotiacich kritérií WACS. Čo znamená, že všetkým súťažným dezertom boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného a lebo bronzového pásma hodnotenia.
Hodnotitelia sa zamerali na hygienu, ochranu zdravia a čistotu priestorov kuchyne pri každej súťažnej úlohe, dodržiavanie gastronomických pravidiel, kreativitu, prípravu pracoviska, využitie surovín, chuť dezertu, jeho naaranžovanie na tanieri ,minimalizovanie odpadu surovín. Ďalej na hospodárenie, schopnosť riešiť problémy a nečakané situácie pri technológii spracovania, komunikačné schopnosti, schopnosť pohotovo reagovať, profesionálny prístup k práci a profesionálne vystupovanie za každých okolností.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderný reštauračný dezert s využitím a zaujímavých úprav pri splnení náročných hodnotiacich kritérií. Úsilie súťažiacich bolo ocenené aj hodnotnými vecnými cenami, ktoré poskytli partnerské spoločnosti ZEUS BRAUN s .r. o, spoločnosť DEBIC, spoločnosť ACCOM s .r. o Banská Bystrica , spoločnosť Berndorf Žarnovica a spoločnosť Tescoma Púchov.
Za súťažiacich srdečne ďakujeme
To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť, jedinečnosť.
Na základe výsledkov hodnotenia bolo stanovené poradie umiestnenia celoslovenského finálového kola súťaže:
Na stiahnutie: Výsledková listina FINÁLE DEBIC CUP 2021