Staň sa členom SZKC využívaj všetky výhody členstva! Zľavy na nákup zariadení, špeciálne ponuky, akcie, prednášky, semináre, školenia a iné.

Študenti súťažili vo varení kórejských jedál

Študenti súťažili vo varení kórejských jedál

Pretože na výchove budúcich generácií kuchárov nám veľmi záleží, prijal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov ponuku na spoluprácu pri organizovaní už 5. ročníka súťaže stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu vo varení jedál kórejskej kuchyne.

Túto súťaž koncom mesiaca november 2015 organizovala jeho excelencia pán Sang-hoon PARK, veľvyslanec kórejskej republiky na Slovensku. Dvojčlenné družstvá študentov z  21 odborných škôl bojovali o čo najlepšie umiestnenie v náročnej súťaži.

Súťažiaci pripravovali po 3 porcie až dvoch jedál: „Džabče“– číre cestoviny zo sladkých zemiakov s mäsom a zeleninou a „Tokgalbi“ – vyprážané hovädzie rebierka. Na prípravu a priebeh súťaže dohliadala slovensko-kórejská hodnotiaca komisia zložená z 3 kórejských a 3 slovenských hodnotiteľov. Predsedom hodnotiacej komisie bol pán Hyung – soo Yim, z Inštitútu tradičných kórejských jedál v Londýne.

CH_0566

Za Slovenský zväz kuchárov a cukrárov boli členmi komisie naši členovia Ivan Vozár a Michal Šiška. Hodnotil sa výber surovín, spracovanie, príprava jedál, ale aj profesionálne zručnosti, dodržiavanie hygienických pravidiel či dekorácia jedla. Dôležitým kritériom, na ktorý sa kládol dôraz bola aj správna príprava a krájanie zeleniny a správne varenie cestovín. Samozrejme, že pri hodnotení  chute jedál a ich prezentácii mali hlavné sólo kórejskí hodnotitelia.

Pre súťažiacich študentov to bola vynikajúca príležitosť, ako získať súťažné skúsenosti a zároveň možnosť spoznať tajomstvá pre nás exotickej gastronómie. Víťazstvo a si odniesli Kristián Stanko a Tomáš Zsigo zo SOŠ obchodu a služieb Komárno. Na druhom mieste sa umiestnili Benjamín Ganobjak, Filip Híl a Marek Baksa z Hotelovej akadémie na Mikoviniho ul. Bratislava. Na treťom mieste sa umiestnili študenti Helena Durčáková a René Klein zo SOŠ obchodu a služieb Čadca.

Srdečne blahoželáme nielen súťažiacim, ale aj ich majsterkám a majstrom odbornej výchovy, ktorí sú na úspechy svojich zverencov určite veľmi pyšní.

Pridaj komentár